Италия и Малта вече са свързани с интернет на 900 метра под водата.

Подводен оптичен кабел достигна брега на Мацара дел Вало в Сицилия, след като „измина" на специален кораб близо 300 км по Средиземно море за 4 седмици.

Проектът се реализира от Интеруут, собственик на най-развитата и широко разпространена мрежа за пренос на глас и данни в Европа, и малтийския телеком оператор GO.  

Подводният кабел предоставя на малтийците директен достъп до мрежата на компанията, която свързва 93 града в 22 страни, има дължина на трасетата над 56 000 км и e с капацитет за предоставяне на трафик от 1 petabit (един билион мегабит в секунда).
Така международната широколентова свързаност на Малта се увеличава 9 пъти.

"Директната физическа връзка между Малта и най-голямата комуникационна платформа в Европа ще направи комуникацията с Лондон, Париж и Амстердам почти толкова лесна, колкото с Валета", отбелязва Рензо Равалия, Мениджър на Интеруут Италия.

Това е втори подводен кабел в Средиземно море, поставен от Интеруут и телеком оператора GO. Проектът има за цел да удовлетвори нарастващите нужди на Малта от високоскоростна връзка и интернет покритие.

Според доклад на Малтийското правителство, 70% от домакинствата в страната имат компютър, като потребителите са 45,9% от населението.
63% от малтийците имат достъп до интернет, като от тях 80% използват широколентова свързаност.

Разпространението на високоскоростен интернет в Европа продължава да расте. Всяка година 17 млн. нови фиксирани линии се появяват, като три четвърти от тях имат скорост на връзката от 2 мегабита / сек. Най-висок е ръстът в Малта.

Според данни на Европейската комисия от тази година страната достига покритие от 99%.

България се нарежда на едно от последните места по навлизане на широколентов достъп едва с 9,5%.
Въпреки това нуждите от високоскоростна връзка постоянно нарастват.

В страната има 3 млн. потребители на интернет, а абонатите на широколентова свързаност са едва 26%.