Toshiba разработва гъвкав дисплей, който по форма и свойства прилича на обикновена хартия. Разликата между разработката на Toshiba и другите подобни разработки е в почти два пъти по-високата ефективност на светлинния поток.

Създаването на тази „електронна хартия" стана възможно благодарение на откритие, направено от японските учени в областта на светоизлъчващите диоди (OLED). В частност, те са успели да увеличат ефективността на светлинния поток 1,6 пъти. „Хартията", базирана на тях може не само да показва видео, но и просто да осветява помещението.

Обикновено ефективността на светодиодите е само 25%, тоест OLED преобразуват в светлина само 25% от подадената им енергия. За увеличение на интензитета е използвана дифракционна решетка със стъпка 700 nm и дълбочина 440 nm. По този начин може да се получи светлина с дължина на вълната във видимия диапазон. Решетката е формирана от наночастици. В лабораторни условия инженерите на Toshiba са създали дисплей от 4-инчова подложка от силициев диоксид с площ на диода 2 мм. Дисплеят е монохромен.

Toshiba разработва тези дисплеи още от 2008 г. и според компанията те ще се появят на пазара след няколко години. Освен Toshiba, гъвкави екрани разработват Sony, Samsung и други компании. На тяхна база могат да бъдат създадени различни портативни устройства, например електронни книги, вестници, карти и т.н.