“Щабът на Западния отряд престоя в Орхание 18 дни. Квартирата на Генерала е в къщата на Дойчо Ненов Тук се вземат решения за зимното преминаване на Балкана, Голямата Орханийска операция.
В края на месец декември, само за 6 дни, при силен студ, мраз и дълбоки преспи, руските войски, с помощта на местните помагачи от Орхание и с. Врачеш, преминават през Арабаконашкия проход. В боевете загиват десетки войници и офицери от руската армия. Много са и материалните щети, но най-жестока е бялата смърт, която отнема живота на стотици. Майката на известния орханийски учител и общественик Цеко Минов Мустакерски разказва за тези дни: “Всяка сутрин ги смъкваха по неколцина, из плазеите на козите пътеки на Балкана, изпомръзнали. Режаха им ботушите с нож, за да ги изуят. След като ги стоплеха, от краката им течеше жълта вода. Как понякога плачеха и ние наедно с тях. Страданията, студът и злата зима изядоха, синко, много момчета. А какви млади и хубави имаше между тях...”
Независимо от неимоверните трудности с природната стихия и боевете  с войските на Шакир паша, на 1 януари Арабаконашкият проход е превзет. Пътят към София – открит. Населението на град Орхание ликува.” /Откъс от книгата “Ботевград през годините” на Симеонка Влайкова./

Днес ботевградчани отдадоха заслужена почит на хилядите знайни и незнайни войници и опълченци, загинали за Освобождението на България. Националният празник в Ботевград започна с издигане на българския флаг в центъра на града. Кметът на общината Георги Георгиев поднесе венци пред паметника на Васил Левски и на паметната плоча пред съдебната палата. След това шествието се отправи към черквата “Свето Вознесение Господне”, където Цветана Кьосева – зам.-директор на Националния исторически мезуй, произнесе слово. Тя припомни моменти от паметните битки, извоювали дългоочакваната свобода на българския народ.
Отец Тошко Димитров отслужи заупокойна литургия в памет на руските войници, погребани в двора на храма. Цветя и венци пред паметниците на героите поднесоха общинското ръководство, общински съветници, партийни и неправителствени организации, общински фирми, училища, детски градини, граждани.
Специален гост на тържеството в Ботевград, което ще продължи с посещение на мемориалния комплекс в Новачене, концерт и заря, е Владимир Казамчев – представител на Руското посолство у нас.