На фона на химна кметът Георги Георгиев издигна българският трикольор. Последва издигане на знамето на Европейския съюз от Цветан Николов – председател на местната структура на ветераните от войната. Председателят на ОбС Йорданка Лалчева извиси знамето на Община Ботевград. След като градоначалникът поднесе венец и се поклони пред паметника на Васил Левски, шествието се отправи към църквата „Свето Възнесение Господне”, за да отдаде почит на руските воини, загинали за свободата на България. По пътя бе поднесен венец и пред паметника на Свободата на площад „Саранск”.
Поклонението пред паметниците на руските воини започна със заупокойна литургия, която бе отслужена от отец Тошко Димитров. Кратък поетичен рецитал изнесоха ученици от местните училища, а директорът на Исторически музей – Ботевград Тодорка Коцева поднесе историческо слово, в което припомни паметни моменти от битките за освобождение на България от турско робство.
В знак на признателност към хилядите знайни и незнайни воини, отдали живота си за свободата, цветя и венци поднесоха: депутатът от ГЕРБ Даниел Георгиев, депутатите от БСП Кирил Добрев и Драгомир Стойнев, кметът на Ботевград, председателят на общинския съвет, училища, детски градини, културни институции, партийни и неправителствени организации, граждани.
Тържеството продължи в зала „Орханиец”, където бе представена компютърна презентация, озглавена „За теб, Свобода”. Чрез нея бяха показани исторически места, паметници и възрожденски къщи в страната, кадри от Шипченската епопея. Едновременно с това звучаха патриотични стихотворения от български поети.
Презентацията е изготвена от Деспина Ненчева и Стефан Върбин – възпитаници на ПМГ „Акад.проф.д-р Асен Златаров”.


Тержественото честване на 3-ти март в Ботевград ще завърши с празнични илюминации с начален час 18. Зарята ще се проведе на площад "Освобождение".