Ботевградският екипаж Семко Семков с навигатор Ивайло Йончев станаха победители в четиридневния офроуд-екшън "Троян Трофи 2009". Той завърши вчера, започна на 28 февруари и бе първи кръг от националния шампионат по офроуд за тази година.

Семко и Бижака направиха изключителен трети ден, като обърнаха тотално класирането. И то при положение че почти целия етап караха без предно стъкло в постоянно хвърчащата към лицата им кал от трудното трасе. На какво приличаха двамата, може да видите от уникалните снимки, взети от сайта на състезанието. В крайното класиране те заеха първото място с време 6 часа 39 минути, като оставиха втория екипаж на повече от 25 минути.

Успехът на Семко и Бижака е ценен главно по две причини. Първата е, че те за сефте станаха победители като екип в толкова голямо и престижно състезание. Втората - че това стана в люта битка с друг екипаж от Ботевград, този на Георги Фиков и Цветан Миков. На всички местни любители на моторните спортове е известно, че всички досегашни шампионски титли Семко спечели именно с мултифункционалния си навиатор Цветан Миков - Чопъра.

Условията край Троян бяха отвратителни - сняг, студ и кал, реки, тресавища, камъни, но именно те станаха причина да изпъкнат истинските майстори, а за стотиците зрители - да повишат до крайност адреналина си.

Фиков и Чопъра тръгнаха по-добре от Семко и Бижака. След първия ден те бяха втори от общо 11 стартирали в клас "Експерт", като финишираха четвърти - с две места по-напред от съгражданите си. С джип Нисан те запазиха втората позиция и след втория ден, като Семко и Бижака бяха пети и изоставаха от тях на 17 минути и 42 секунди. Въпреки това Семко направи най-бързата обиколка за цялото състезание - измина 45 км за 1 час 12 минути.

В решителния трети ден нещата се обърнаха на 180 градуса. Въпреки че при опит да отстранят повреда в чистачките Семко и Йончев счупиха предното стъкло и така караха до финала, двамата се справиха страхотно с всички предизвикателства - тези от задължителната програма, плюс допълнително възникналите от липсата на предното стъкло. Фиков се сблъска с джипа на Александър Иванов, което доведе до авария. След закъснението Фиков се ядоса, излезе от джипа и си захвърли каската, та се наложи Чопъра да го гони и да го връща обратно.

В крайна сметка в общото класиране първи са Семко и Бижака, Фиков и Чопъра останаха на трето място с близо час и 50 минути закъснение.

В другия клас "Адвенчър", който досега се наричаше туристически или любителски, второто място зае друг добре познат на местните автолюбители - Румен Лилков - Джаза.