Избирателната активност в община Ботевград към 10.30 часа е 13%. Към този момент в малките села Радотина, Рашково, Краево и Гурково  са гласували 90 на сто от избирателите. От ОИК вече са изпратили допълнително бюлетини за тези села. До 10.30 часа в общината са упражнили правото си на глас 3920 избиратели. От тях 2108 са в секциите в Ботевград, а останлите в селата. Масово гласуват ромите. В 4-та секция се образува опашка от жителите на гетото на  улица “Оборище”, подобна е картината в Литаково, Врачеш и на други места.

Два сигнала за купуване на гласове са подадени в Районната прокуратура до 12 часа днес. Това съобщи дежурният прокурор Наталия Николова. И по двата сигнала са назначени проверки, чийто резултат до момента не е известен. За първи път заради множеството съмнения, че ще се купуват гласове, главният прокурор разпореди всяка прокуратура да има дежурен прокурор в деня на изборите, който да приема жалби. Те обаче не могат да се подават анонимно или по телефана, а само писмено в съответната прокуратура.

До сега  в  Общинската избирателна комисия са постъпили осем жалби. Едната от тях е срещу Димитър Найденов – Германеца, който е агитирал роми пред секция №15 да гласуват за определен кандидат. Втората сериозна жалба е срещу кандидата за кмет на село Врачеш Нено Ганчев. Той е обвинен, че е купувал гласове. Двете жалби са изпратени в Районна прокуратура. По останалите шест жалби са извършени проверки от ОИК, но не са налице достатъчно сериозни факти и доказателства, за да бъдат наложени санкции – заяви пред наш репортер адв. Стоян Стоянов – говорител на Общинската избирателна комисия.