Eксперти по информационна сигурност, лидери от индустрията, независими анализатори и крайни потребители се събират  На 17 март 2009 г. в Кемпински Хотел Зографски, София, за поредното издание на престижната конференция за информационна сигурност на IDC "IT Security Roadshow", съобщиха от офиса на IDC в София.

Специален гост лектор на конференцията е старши специален агент Джордж Крест от отдела за киберпрестъпления в централния офис на ФБР, САЩ.

Конференцията е форум за обмен на идеи, споделяне на опит и добри практики, както и дискусии по последните тенденции и разработки в областта на информационната сигурност.

Събитието се провежда в още 22 града в региона на Централна и Източна Европа, Близкия Изток и Африка.
Мотото на IDC IT Security Roadshow тази година е "Балансиране между реалност и схващания в нова икономическа ера".

Понятието "ИТ сигурност" се разви значително през годините - от сигурността, резултат от внедряване на един продукт, или сигурност на периметър, до интегриран подход, включващ процеси за планиране, оценка, изграждане и управление на обезопасени мрежови инфраструктури и всеобхватни програми за сигурност.

Компаниите се опитват да интегрират системи за сигурност в ИТ инфраструктурата, като преоценяват архитектурите, внедряват правилни политики, обезопасяват всички нива на технологиите и намаляват оперативните си разходи, като аутсорсват управлението на защитата на инфраструктурата си.

"Предизвикателствата, които досега водеха до  впечатляващ ръст на технологии за ИТ сигурност, няма да бъдат същите при сегашното забавяне на икономиката", казва Томаш Слониевски, мениджър проучвания в IDC CEMA.

През 2007 г. общите разходи за софтуер за ИТ сигурност в Централна и Източна Европа достигат 344 млн. долара.
IDC очаква пазарът на софтурени продукти за сигурност в региона да нарастне до средно годишен ръст от 17,8% за периода до 2012.

IDC IT Security Roadshow ще обхване тази ера на експанзия и предизвика дискусии за посоките, смяната на приоритети, новите възможности и предстоящи технологии, които ще оформят облика на ИТ сигурността през следващите години.

Сред топ експертите, които ще изнесат презентации по време на конференцията са: старши специален агент Джордж Крест от отдела за киберпрестъпления, централен офис на ФБР, САЩ; Васил Грънчаров, директор на дирекция "Управление при кризи, отбранително-мобилизационна подготовка и военновременни запаси"; Георги Шарков, директор на ESI, Center Eastern Europe; Людмил Аначков, началник отдел "Информационна сигурност и мрежи" в БНБ и др.

Партньори на конференцията са водещи световни производители на решения за сигурност и услуги, като IBM ISS, Trend Micro и Secunet. Събитието се провежда и със специалната подкрепа на Европейската агенция за мрежова и информационна сигурност (ЕNISA).