Нетбук компютрите въобще не са защитени от кибер атаки и са най-уязвими, твърди нов анализ на Ройтерс, като се позовава на експерти по сигурността.

Производителите на този клас устройства влагат всичките си усилия, за да създадат малък и евтин компютър с достъп до интернет. Ниската цена обаче означава липса на сериозни средства за антивирусна защита и криптографски инструменти, посочват експертите.

Asus, пионер в нетбук сегмента с модела Eee PC, си сътрудничи с компанията за сигурност Symantec, но потребителите могат да ползват антивирусния софтуер след допълнително заплащане.

Голяма част от купувачите на нетбуци обаче нямат достатъчно опит с компютрите и не разбират нуждата от защитен софтуер, а и не са склонни да оскъпят придобивката си. Някои потребители пък изключват системите за автоматично обновление, които “закърпват” открити уязвимости, с цел да си осигурят по-висока производителност.

Съвкупността от тези фактори излага нетбук потребителите на висок риск от кибер атаки при сърфиране в интернет, се посочва в анализа.

Слабата защита на нетбуците отблъсква корпоративните потребители, тъй като те работят с важни данни и не могат да допуснат риск, твърди Ерик Ашдаун от компанията Accenture. Според експерта, нетбуците се ползват предимно от хора, които не съхраняват на тях важна информация.

Повечето атаки се извършват там, където има данни с някаква стойност, казва Ашдаун.

“Ако съм хакер, едва ли ще се интересувам от нетбуците. Какво ще намеря там? Семейни снимки?”, пита риторично експертът, като по този начин обезсмисля дискусията трябва ли да бъдат защитени нетбуците.