Операционната система Linux ще отстъпи позиции в сектора на нетбук компютрите. През настоящата година делът на отворената ОС се очаква да намалее на фона на растящите продажби на мини лаптопи, според източници от тайванската индустрия, на които се позовава digitimes.com.

Нетбуците се появиха на пазара през 2007-а, когато бяха продадени само 300 000 бройки от тях. Новият пазарен сектор експлодира през следващата година, достигайки продажби от 11,21 милиона броя.

Различни анализаторски компании прогнозират двоен ръст на нетбук пазара през 2009-а. Очаква се през настоящата година да бъдат продадени над 23 милиона от евтините лаптопи.

Linux ще бъде инсталирана само на 10% от нетбуците през 2009-а, според тайванските източници.За сравнение, през 2007 година операционната система с отворен код присъстваше в 70% от нетбуците.

Първоначалната идея на производителите на нетбуци беше това да бъдат компютри, работещи именно под Linux. По-късно обаче се наложи Windows XP, тъй като потребителите предпочетоха операционна система, с която са свикнали.

В Тайван се произвеждат най-много нетбуци, с марки както на местни компании, така и по поръчка на най-големите глобални доставчици на РС и лаптопи. С тайвански произход са двете водещи компании на пазара за нетбуци – Asus и Acer.