Напоследък в българското уеб пространство активно се лансира програма за защита на интернет трафика от подслушване от страна на МВР.
Става дума за свободния софтуер TOR, който е разработен от военни и помага на потребителите да предпазят от анализ трафика си в интернет, от подслушване или мониторинг на мрежата.
Технологичният блог Хотспот България е публикувал подробна информация за програмата, вкл. откъде може да се изтегли, как да се инсталира и настрои.
С помощта на TOR потребителите могат да си осигурят анонимност при браузване и публикуване на уеб сайтове, обмен на съобщения, IRC, SSH и други приложения, които използват TCP протокол.
Никой и по никакъв начин не може да разбере с кого си комуникирате, как точно, какви сайтове посещавате или какво сваляте от световната мрежа, твърди публикацията в Хотспот. Инструментът гарантира сигурност, защото комуникациите минават през разпръсната мрежа от сървъри, наречени "onion routers".
Проектът възниква като разработка на военните в САЩ и е създаден именно с тази цел – да защити комуникацията на свръхсекретни отдели.
TOR е достъпна за изтегляне във версии за основните операционни системи Windows, Linux и Mac OS X. Разработчиците препоръчват използване на браузър Firefox с разширение Torbutton.
Точките на TOR в интернет са настроени така, че да пренасочват по криптирани канали заявки по случаен начин, с цел комуникацията да не може да бъде проследена.
Темата за подслушването в интернет е особено чувствителна за блогърите. Обществените изяви срещу подобен контрол от страна на властите се засилиха през последната година, като поводът беше остро критикувана наредба на МВР, касаеща достъпа до личните данни.