Епископът на Модена монсиньор Бенито Кочи се опитва да въведе нов вид въздържание сред италианските младежи, изповядващи католическата вяра, по време на великденските пости: въздържание от изпращане на SMS-и в петъците.

Според свещенослужителя "въздържанието от SMS съобщения ще позволи на младежите да се пречистят от виртуалния свят и да възстановят връзката със самите себе си", съобщава AFP.com, позовавайки се на италианския в. La Republica.

Италия в момента е на второ място в Европа по брой изпращани текстови съобщения - средно по 50 съобщения на човек месечно.

Други италиански свещеници вече са възприели почина на Кочи - и в диоцезите в Бари и Песаро вече изпращането на текстови съобщения в петък се смята за нарушение на постите.

Не се упоменава каква е позицията по въпроса на папа Бенедикт XVI, който преди време използва SMS за обръщение към младежи-католици.

Реално има и по-драстични идеи за "пости", така че май италианските младежи се отървават леко - наскоро в Трентино църквата прикани вярващите католици да не карат автомобилите си в неделя, а във Венеция свещениците призовават вярващите да се въздържат от покупката на вода в бутилки, а вместо това да пият вода от чешмата.

До каква степен обаче това е с цел пост и духовно пречистване - или е екологичен призив, не се наемаме да гадаем.