Руският певец Филип Киркоров да бъде отлъчен от църквата заради кръщенето на дъщеря му. Това поиска архидяконът на Руската православна църква, богослов и професор в Московската духовна академия Андрей Кураев, съобщава в. "Комсомолская правда".

Кураев смята за абсолютно неприемливо да се извършва църковно кръщене на дете, което е родено от сурогатна майка. Гневът му бил предизвикан и от факта, че Киркоров затворил самия московски храм "Св. пророк Илия" и го е използвал като ВИП зона за кръщенето на детето си. Освен това певецът не се посвенил и да се качи на амвона, където имат право да стоят само свещениците.

"Нарушение е това, че детето е родено от сурогатна майка, защото този начин на зачеване на деца нашата църква счита за грях", смята Андрей Кураев, пише "24 часа". „Това би могло да бъде семейна тайна, но след като Филип обяви, че дъщеря му е родена от сурогатна майка пред цялата страна, нещата вече са различни", продължи архидяконът.

Според Кураев сурогатното майчинство причинява травма на детето и на майката, която го е родила.

"Ако Киркоров се откаже от идеята да има второ дете от сурогатна майка, аз също се откажа от предложението си Филип да бъде отлъчен от църквата", заяви Кураев.

Той не спести гнева си и срещу настоятеля на московския храм Тимофей, който позволил на Киркоров да се разпорежда като собственик в "Св. пророк Илия".