Шведският производител на супер коли Koenigsegg представи модел на своя концептуален соларен автомобил Quant на автосалона в Женева. Според компанията, масовият модел ще може да изминава почти 500 км (300 мили) и ще се зарежда за по-малко от 20 минути.
Автомобилът използва изключително добрите фотоелектрически свойства на минерала пирит, които наскоро бяха разработени в комерсиална соларна технология от шведската компания NLV, партньор на Koenigsegg при проектирането на прототипа на Quant.
Пиритът е известен още като "фалшиво" злато, поради златистия си металически цвят. Пирамидални клетки от пирита се нанасят във формата на филм върху всяка повърхност, превръщайки аеродинамичния Quant в масивен подвижен соларен панел.
Слънчевата енергия се събира и запазва в специалната акумулаторна система, съставена от 4-волтови клетки. От фирмата твърдят, че системата не съдържа тежки метали, така че вероятно става дума за много сложен пакет литиево-йонни батерии.
Два електрически двигателя в задната част ускоряват автомобила до 100 км/ч за 5.2 сек. Той е четириместен, с две врати-крила.