- Баскетболният ЛукОйл изживява тежки моменти. Петко Маринов ли е човекът, който ще извади клуба от кризата?

- Щом Петко Маринов се върна в ЛукОйл-Академик, значи нашите виждания са, че той е човекът, който може да помогне нашият тим да постигне целите си. Нашият отбор все още е първи в първенството. Играта в последните няколко месеца е слаба. Ние бяхме длъжни да приемем подадената оставка на Любо Минчев и да търсим някаква промяна. Все пак за толкова кратко време, каквито и да са играчите, е трудно да се постигне това. Още веднъж обаче казвам, че нашият отбор е достатъчно трениран, даже и в повече.

- Ще успеете ли да се вдигнете до турнира за купата?

- Аз съм оптимист. Продължавам да твърдя, че нашият тим е най-добрият, с най-добрите играчи. Ние сме носители на купата и ще останем такива.

- На какво отдавате колебливите моменти, които имаше ЛукОйл през този сезон? Все пак доста играчи минаха през клуба...

- Още от самото начало говорихме с г-н Златев. Като видяхме групата за УЛЕБ, неговото мнение бе за подмладяване на състава. Аз застанах на обратната позиция и мислех, че Динамо и Казан могат да се победят. Явно съм сгрешил. Все пак това са отбори с доста сериозни бюджети и играха финал за Купата на Русия. В самото начало направихме селекция, с която смятах, че можем да успеем. По ред причини и Аделеке, и Чанак, и Бъркс не бяха готови и ние след първия мач може да се каже, че загубихме шансове за класиране. След това трябваше просто да направим промени.

- Може ли да се каже, че тези промени се отразиха и на представянето във вътрешното първенство?

- Да, защото един отбор се сработва години наред. Когато се правят непрекъснати смени, те водят до напрежение в играчите и спад във формата. Специално за вътрешния шампионат обаче не смятам, че това са основните проблеми, които доведоха до загуби от Спартак и Рилски спортист. Моите уважения към тези отбори, те определено имат видим напредък. Не мога обаче да кажа, че само промените са повлияли. Едни уважаващи себе си баскетболисти, каквито са нашите, трябва да играят за своето име, за името на отбора, за да докажат, че са най-добрите. Аз продължавам да твърдя, че та са такива. ЛукОйл е марка, която в момента в Европа върви. Ако питате някой, той ще ви отговори, че знае за този отбор от България.

- Марката ЛукОйл ли върна Уили Дийн в България?

- Естествено. Уили се чувства добре в България. Ние разчитаме много на него. След купата ни предстоят разговори с него, за да видим дали ще остане при нас и през следващия сезон, каквото е нашето желание.

- Появиха се информации, че български отбор може да влезе в Евролигата в близко бъдеще. Доколко е възможно това да се случи?

- Не става въпрос само за български отбор. Това е във връзка с промяната, която обмислят в УЛЕБ и Евролигата да се даде шанс и на други държави да се докоснат до този турнир. Сега е много трудно това да стане. Има отбори с 3-4 годишни договори. Сега обаче и други отбори напредват и имат желание да опитат и имат място в Евролигата. Не е далеч и времето, когато български отбор ще играе в Евролигата. Надявам се това да е именно ЛукОйл. Преди това обаче трябва да се помисли за базата, за изграждане на зали.

- Какво трябва да се направи, за да участваме там?

- В сегашното ни състояние, е много трудно. Надявам се в близките 2-3 години, че ще се променят малко нещата. Ще се построи зала или пък „Зимния дворец“ ще се реконструира, за да има реалния шанс да играем в Евролигата. Засега, при тези условия, това е утопия. Има обаче и друг проблем. ФИБА променя правилата, променя игрището и е дала срок до 2012-а всички терени да се реконструират спрямо новите тенденции. Това е основният проблем, който трябва тепърва да залегне в БФ Баскетбол. След 2-3 години тройката ще мине назад, игрището ще се увеличи, искат се по 3 метра разстояние от трибуните. Ако не се направят промени в залите ни, ще имаме само две зали в България, където ще може да се играе баскетбол.

- Те няма да са достатъчни дори за родното първенство...

- Е, къде ще играят Левски, в Самоков ли?! Или пък ЛукОйл - в Самоков?! Засега само Самоков и Варна, с нужда от реконструкция, отговарят на изискванията. Тези промени просто трябва да станат. Има гратисен период до 2012-а, в който трябва да се справим с тези проблеми.

ХАРИ ЛАТИФЯН, "Меридиан Мач"