Вчера в кино "Форум" представители на законодателната и изпълнителната власт се срещнаха с ботевградчани. На срещата, както бе обявено предварително, присъстваха Валентина Богданова – народен представител и зам.-председател на Комисията по образование, Младен Червеняков – народен представител и председател на Комисията по европейските въпроси, и д-р Емил Райнов – зам.-министър на здравеопазването.

Срещата откри д-р Веселка Златева – председател на ОбС на БСП в Ботевград. Най-напред тя даде думата на Младен Червеняков. “Ние сме тук, за да продължим традиционния диалог с нашите избиратели, за да отговорим на въпросите, които ни бяха отправени по време на вота на недоверие към правителството. Няма да крия, че с нашето посещение практически се приближаваме и към предизборната кампания” – каза Червеняков. Той определи мандатът като успешен, тъй като управляващите са изпълнили предизоборните си обещания. "Увеличени са минамалната работна заплата и пенсиите, разкрити са около 300 000 работни места, с което безработицита е сведана до 5 % за страната, а бюджтният излишък, иконимическият ръст и стабилоността на страната на фона на тежката финансова криза в световен мащаб говорят за последоветалност в управлението" - изтъкна депутатът от БСП. 

Червеняков представи накротко План 2009 на правителството. Той подчерта, че основната задача е запазване на финансовата стабилност. За целта от бюджетния излишък ще бъдат отпуснати 500 млн. ввро на Българската банката за развитие, която ще предостави кредитни линии на търговските банки с цел да се стимулира достъпът до финасиране на малките и средни фирми. Народният представител съобщи, че към момента са договорени към 2.600 млрд. евро по фондовете на европейските програми за реализиране на инфраструктурни проекти. Младен Червеняков съобщи, че през тази година ще приключи проектирането на трансграничния проект НАБУКО, както и подготовката на предпроектно проучване за изграждане на газопровода “Южен поток”. Предвидени са различни мерки за стимулиране на заетостта и социална защита на майките – каза Червеняков. Накрая той подчерта, че една от основните задачи на управляващите през тази година е да потърсят сметка на онези, които са се възползвали от служебното си положение и за кратко време са успели да забогатеят незаконно.

По време на срещата много ботевградчани задоха въпроси и изказаха мнения по актуални теми, свързани със здравеопазването, образованието, икономиката и политическата обстановка в страната.

На срещата с представителите на държавната власт присъстваха още кметът на общината Георги Георгиев и зам.областният управител на Софийска област Цанко Маринов.