“Наредбата има необходимост от някои корекции, така че тя да стане една идея по рационална, по-справедлива, по-смислена. Не казвам, че в сегашния вариант е несправедлива и безсмислена, но със сигурност вече видяхме реалното разпределение на средствата. След като вече се получи явното й прилагане, вие подадохте заявления, прегледани са данните и вече се виждат реални неща, които може би не са изчистени и са предмет на тълкования или пък са пропуснати важни моменти. Затова вече имаме едно реално разпределение, имаме някаква база, на която можем да направим конкретни предложения как да стане тази наредба по-справедлива, по-мотивираща, по-реално да отразява труда на клубовете, ангажираността и участието на спортистите в тренировъчни и състезателни процеси, да бъдат, разбира се, мотивирани, стимулирани и отчетени постигнатите резултатите. Казвам мое мнение, то е отразено като критерий в самата наредба, трябва де се стимулира и подпомага масовостта, от една страна, т.е. броя картотекирани и участващите в състезания спортисти, трябва да се подпомогне самото участие в състезания, това е вторият критерий в наредбата, и разбира се, трябва да се отчетат постиганите резултати от съответните спортни клубове“, каза кметът Иван Гавалюгов в началото на срещата с треньорите на спортните клубове, регистрирани в Ботевград, която се проведе вчера в зала “Ботевград“. Той им предостави думата за конкретни предложения, като ги помоли да погледнат обективно, а “не само от собствената камбанария“. Кметът уточни още, че за тази година средствата в размер на 180 000 лева са разпределени и друго разпределение няма да има, но към актуализация на наредбата ще се пристъпи през настоящата, за да са наясно клубовете върху какво да наблегнат, за да получат съответните точки в даден критерий и по-добро финансиране. 


Цветолюб Илиев – треньор към клуб “Сунг- Ри“ направи няколко предложения, които са изпратени и в писмен вид на имела на общинската администрация. Той наблегна на броя прояви, като коментира, че освен броя прояви трябва да се вземе предвид и броя на участниците в тези прояви. За класиране до осмо място на световно първенство, да се точкова и до шесто място на европейско първенство, както е в наредбата на Министерството на младежта и спорта. Да се вземе предвид: броя на регистрираните педагогически кадри от съответния клуб; класирания при мъже и жени; организирани мероприятия от дадения клуб на територията на община Ботевград; олимпийски и неолимпийски спортове, тъй като конкуренцията в първите е много по-голяма и се изискват много повече средства, участия в олимпийски игри; картотекирани състезатели и т.н.


“Нека да правим сериозна разлика между Министерството на младежта и спорта, като финансиращ орган, отговарящ за развитието на спорта в държавата, съответната федерация по вид спорт, която осигурява финансиране и условия, и една община. Общината, която и да е тя, трябва да осигурява материална база и условия за практикуване на дадения вид спорт, и да подпомага клубовете, основно да ги стимулира и мотивира за масовостта – все повече децата да спортуват. Затова и в настоящата наредба основната тежест е върху масовостта – картотекираните деца“, вметна кметът Гавалюгов.  


Добринка Николова – треньор на клуба по акробатика, предложи при актуализирането на наредбата да се вземат под внимание наредбите на отделните федерации. “При нас в акробатиката на държавните първенства участват 6-годишни деца, имаме осем възрасти. Признати са ни само две състезания. В един и същи ден могат да се провеждат три възрасти на държавен шампионат, играят се различни комбинации, за които e необходима различна подготовка“, обясни тя и заяви, че клубът е ощетен, тъй като според наредбата състезанието през изминалата година се брои за едно. Добринка Николова отправи препоръка да се обърне внимание на индивидуалните спортове, т.е. да има отделни критерии за колективните и за индивидуалните спортове, както и да се уточни за какво даден клуб трябва да работи – за масовост или реализация. 


Иванка Христова допълни, че състезание, към което са участвали много деца от различни възрастови групи, е приравнено към едно състезание според новата действаща наредба за разпределение на общинските средства за спорт. Тя се поинтересува дали състезатели, които са навършали пълнолетие и искат да продължат своята спортна кариера и изяви, ше бъдат подкрепени от Общината. 


Съветникът Дамян Маринов, който присъства като представител на шахматен клуб “Балканъ“, предложи: “В наредбата да се заложи точка, според която в някакъв срок, било то петдневен, седемдневен, комисията да уведоми клубовете дали покриват критериите за финансиран, или не, като се обоснове за това.“. Той предложи още в член 6 на наредбата да се запише къде трябва да бъдат регистрирани клубовете – в Министерството на младежта и спорта или в Община Ботевград, като се обоснова, че клубът по шахмат развива дейност на територията на общината от 2019 год., но преди по-малко от година е получил лиценз заради съдебни спорове на Българската федерация по шахмат. Именно поради тази причина клубът не е финансиран от Община Ботевград.  


“Подпомагайки дейността на клубовете със средства и безплатна спортна база, Община Ботевград подпомага родителите на спортуващите деца. Никъде в тази наредба не е заложено, ако даден спортен клуб не взема каквито и да било средства от родителите на спортуващите деца – за тренировъчни екипи, за състезания, подготвителни дейности и т.н.“, посочи още Дамян Маринов. На въпроса на кмета как бъде отразена тази финансова помощ в наредбата, Дамян Маринов отговори: “Да се дават допълнително десет точки на клуб, който не взема такси от децата, и 5 точки на клуб, който не ползва безвъзмездно общинска база поради недостиг на такава, а провежда подготовката си в помещение – частна собственост, срещу наем, като предостави документ за този разход. 


Разискванията продължиха близо три часа, но така и не се стигна до конкретни предложения за промяна или допълване на отделните критерии към наредбата, които да удовлетворяват всички видове спорт на територията на общината.  На края на срещата кметът Гавалюгов предложи клубовете да се съберат отново и да излязат с конкретни предложения до комисията, разпределящата общинските средства за развитие на детско-юношеския спорт, като се ангажира да определи представител на общинската администрация, който да координира провеждането на следващите срещи.