Народните представители от “Атака” Николай Пехливанов и Петър Хлебаров проведоха среща с кмета на Ботевград Георги Георгиев. Депутатите поискаха да разберат лично от градоначалника дали жестокото убийство в Литаково е плод на етническо и социално напрежение в селото, имало ли е други подобни криминални прояви в населеното място, с какво се препитават ромите там.
Кметът Георгиев обясни, че тежкото престъпление е дело на криминално проявени лица. “Подобно убийство не е ставало до този момент в Литаково. Престъплението не е плод на социално и етническо напрежение, тъй като ромските махали в общината са благоустрени и повечето от ромите са ангажирани на работа в строителни бригади и в земеделието", каза градоначалникът. Той допълни, че няма сигнали за сериозни конфликтни отношения между жителите на селото.  

По-късно, по настояване на депутатите, към срещата се присъединиха Иван Могилски – началник “Криминална полиция”, и Иван Иванов – началник “Охранителна полиция” към РУ на МВР. Те обясниха, че не знаят защо двама от общо тримата задържани за убийството в Литаково са освободени. Полицаите казаха, че със случая се занимава Окръжна прокуратура. Те също изразиха мнение, че етническо напрежение между роми и българи в Литаково няма, но не отрекоха, че кражбите са често явление в селото.

В заключение народният представител от Софийска област Николай Пехливанов обеща, че ще съдейства пред министър Цветан Цветанов да бъдат отпуснати допълнителни щатни бройки към полицейското управление в Ботевград.

Препоръката на Георги Георгиев към депутатите бе да променят законите, за да се върне уважението към полицията.

Депутатите от "Атака" се отправиха към Литаково, за да се срещнат с кмета и жители на селото.