Христо Стоичков и спонсорът на "Чавдар" (Етрополе) Емил Димитров вземат под крилото си футболните таланти от Плевен. Местният "Спартак" фалира, мъжкият отбор се разпадна и предстои да бъде изваден от Западна "Б" група, но децата и юношите ще продължат да тренират и играят в града. Стоичков и Димитров поемат издръжката на всички формации от школата (около 70 деца), същевременно заделят финансова помощ за спортното училище, в което се подготвят таланти и от другия плевенски тим "Белите орли". Като допълнение двамата приятели и съдружници в изградения със съдействие на МОН футболен интернат в Етрополе ще осигурят и заплати на двама-трима треньори, които да работят с плевенските деца.
Стоичков и Димитров са запретнали ръкави да възраждат специализирани паралелки по цялата територия на страната. Третият им проект е свързан с модернизиране на функциониращото спортно училище в Пловдив. Вместо да се влагат пари в скъпоплатени чужденци за професионалния футбол, се инвестира дългосрочно в деца и юноши без търсене на бързи резултати.
Друга много сериозна стъпка е преместване от Свищов в Етрополе на станалия прекрасна традиция международен турнир "Юлиян Манзаров". Надпреварата в памет на жертвалия се да спасява деца в река Лим юноша на "Академик" (Св) навъртя 5 издания и непрестанно се разраства като брой и ниво на участниците. Към миналогодишните гости "Цървена звезда" и "Стяуа" това лято в балканския град ще се присъедини "Барселона" благодарение на Стоичков. Домакинството на Етрополе вече е договорено между Ицо, Емил, бащата на Юлиян - Георги Манзаров, и главния виновник за утвърждаването на турнира Валентин Михов. Предстоящото шесто издание ще има увеличен наградния фонд.
Стоичков и бизнесменът Димитров са в основата и на предстояща реформа на юношеския футбол. По инициатива на "Чавдар" (Етрополе) и "Литекс", в лицето на директора на ловешката школа Ферарио Спасов, се създава първенство на старшата възраст. БФС вече е дал съгласие за стартиране на националната надпревара от лятото. Според сегашната схема се играе по региони и най-добрите отиват на републиканско. Във всички зони обаче има големи амплитуди в класата на отборите и съответно огромен дял безполезни мачове. Създаването на една конкуретна група от най-качествените селекции ще реши този проблем. Елитното юношеско първенство най-вероятно ще замести първенството на дублиращите отбори, в което се обиграват огромен брой чужденци вместо подрастващи български таланти.
Теодор Цеков
Свалено 1:1 от: Frognews.bg