СДС и ДСБ ще се явят в коалиция на изборите за европейски и национален парламент, стана ясно след заседание на висшите им партийни форуми. Лидерите Мартин Димитров и Иван Костов получиха мандат да подпишат предизборно споразумение. Ще се водят преговори и с други десни партии за общо явяване на двата вота като решението коя политическа сила да стане част от обединението, ще се взима със съгласието на двете партии. При сините решението беше взето след драматично над четиричасово заседание на НС на партията. При тъмносините очаквано доста по-бързо и консенсусно.

Със 64 срещу 41 гласа Националният съвет на СДС одобри проектоспоразумението за предизборна коалиция с „Демократи за силна България” без предварителни условия. Двама от членовете на съвета – бившият лидер Пламен Юруков и Владимир Кисьов, са се въздържали по време на гласуването, което беше поименно. След всеки даден вот се чуваха или ръкопляскания, или възгласи на недоволство. Сред първите, напуснали закритото заседание, беше предишният председател на партията Пламен Юруков. Според него е трябвало да се направи обединение около СДС, а не да се поставя въпросът с Иван Костов или не.

„Каквото и решение да излезе днес, то ще е зле за СДС”, заяви Юруков.

Настоящият лидер Мартин Димитров каза, че днес СДС прави много сериозен жест.

„Хора цепиха десницата, направиха грешки. Днес преглъщаме в името на това да има демократично управление. На нас не ни беше лесно. ДСБ също ще направи своите компромиси, които са много сериозни. Водач на листата за евродепутати ще бъде човек от СДС. Съотношението на избираемите места ще бъде 60 на 40 в полза на СДС”, заяви още Димитров.

Любен Петров от столичната организация на СДС, който гласува против заради решението на сините в София в листите да не влизат хора, довели до разцепление в партията, посочи, че днес желанието за обединение е надделяло над принципите.

„Въпреки че страната не се вслуша в това, което каза София, надявам се София да не е лош пророк и наистина това, което прогнозираха колегите от страната, че това ще налее повече енергия в десния избирател, дано да е така”, добави Любен Петров.

Заместник-председателят на ДСБ Екатерина Михайлова съобщи решенията на тъмносиньото ръководство, което е: „да продължи преговори с други десни и десноцентристки партии, за да може да се оформи голям дясноцентристки блок.