Управляващите не се разбраха дали изборите за национален и европарламент да са на една дата, стана ясно след края на заседанието на политическия съвет на тройната коалиция, научи Дарик от участници в него. Насрочена е още една среща по темата следващата седмица в този или по-тесен формат.

НДСВ настояваше те да се проведат в един и същи ден и дори внесе промени в Конституцията, които да позволят това да се случи. ДПС бяха против, а в БСП така и не излязоха с категорична позиция по въпроса.

250 млн. лв. от публичната инвестиционна програма на правителството ще бъдат преструктурирани за подпомагане на реалния сектор в условията на световна криза, реши политическият съвет на управляващата коалиция, съобщават от правителствената информационна служба.

Парите ще се насочат към създаването на нови работни места, гарантиране на заетост, устойчивост на бизнеса и подкрепа на икономическия растеж на страната, както и за общински проекти. Средствата са за сметка на преструктуриране на капиталовите разходи на ведомствата.

Финансовият ресурс ще бъде пренасочен към инвестиции в бъдещето на страната и социално значими системи – изграждане и модернизиране на детски ясли и градини, училища, читалища и инфраструктурни проекти. До края на месеца управляващите ще приемат нов график с неотложни мерки, които ще се изпълняват до следващия мониторингов доклад на Европейската комисия за България, който се очаква през юли. Това реши по-рано политическият съвет.

В междинния доклад, който Брюксел оповести, Еврокомисията предупреди, че ще следи решаването на над 20 проблема, между които изборът на нови шефове в съдебната система, законодателството срещу конфликта на интереси, обществените поръчки, финансирането на партиите, дали има присъди по високите етажи на властта и за организираната престъпност.

Политическите ръководства на трите партии са се обединили, че приоритетно трябва да се приеме Законът за конфликт на интереси, да се промени Законът за Комисията „Кушлев" и да се създаде ефективен парламентарен контрол върху държавната агенция "Национална сигурност", както препоръча Брюксел.

Членовете на политическия съвет са препоръчали графикът да е амбициозен, но прагматичен и осъществим.