БСП и ДПС няма да подкрепят промените в Конституцията, които да направят възможно провеждането на изборите за национален и европейски парламент в един и същи ден. Това стана ясно по време на дебатите в парламента по внесените от НДСВ предложения за изменения в основния закон. Те предвиждат мандатът на новото Народно събрание да започва не от датата на избирането му, както е сега, а от първото му заседание. Мандатът на сегашния парламент изтича на 25-и юни, а изборите за евродепутати трябва да бъдат на 7-и юни.

Опозицията споделя настояването на жълтите, но гласовете на десните и НДСВ не стигат, за да се приеме поправката. Гласуването е в четвъртък.

Левицата и ДСП излъчиха само по един свой представител, който да изрази становището на парламентарните групи по темата – зам.-председателят на парламента Любен Корнезов и зам.-председателят на ДПС Лютви Местан изложиха почти еднакви аргументи срещу предлаганите изменения, че противоречат на Конституцията и на решения на конституционния съд.

„Какво ще стане за този период от време от избора до първото заседание, имат ли качество на народни представители, да, разбира се, по силата на конституционното решение. Следователно се оказваме в друга абсурдна ситуация, че в даден период от време, за който не се знае колко ще бъде дълъг, ще имаме не 240 народни представители, а 480 народни представители”, каза Корнезов.  

Лютви Местан поиска да се дадат примери за предварително избиране на конгрес, на сенат или камара на представителите.

Според Камелия Касабова от НДСВ е световна практика изборите за парламент да се провеждат от 10 до 20 дни, преди да е изтекъл мандатът на предходния парламент.

В подкрепа на поправката, защитена от Касабова, се изказа и Красимир Каракачанов от движение „Напред”: Имате интерес от едни летни избори, когато хората са на почивка, в чужбина, за да може служебно да бъдат спечелени парламентарните избори, но това го разбира цялото общество.

От опозицията заявиха, че подкрепят промените, свързани с „избори 2 в 1”, но не и идеята на НДСВ мандатът на депутат да се прекратява, ако той напусне групата, с която е влязъл в парламента. Според десните така се дава прекалено голяма власт на партийните и парламентарни ръководства, които могат да наказват инакомислещите.