Рилски спортист и Балкан се очертава като една от най-интересните двойки от започващия утре турнир на Финалната осмица за Купа „Леденика” в Плевен. И двата отбора ще имат присъствие на собствени агитки, много привърженици на баскетбола от двата града ще се стекат да подкрепят своите любимци по време на мача утре. За първи път един срещу друг ще излязат двмата братя ЛиловиИван и Любомир. До края на миналия сезон те играеха в отбора на Балкан, а и преди не са се срещали в различни тимове на терена. Утре обаче ще бъде първият им сблъсък на баскетболното игрище, при това в един такъв важен и решителен двубой, какъвто безспорно ще бъде Рилски спортист –Балкан.
 

Иван Лилов премина в Самоков точно преди да започне новия сезон. Той имаше варианти да заиграе в чужбина, но условията в странство не го задоволиха и той се прибра в България. Не му отне много време на ръководството на Рилски спортист да го ангажира в клуба си, а и там той намери подходящо място за развитието си. Наложи се в основната петица и македонският треньор Александър Тодоров разчита много на него. В 27 мача през годината Иван играе по 31 минути всеки и вкарва по 14.1 точки, а освен това хваща по 3.1 борби и подава по 3.1 асистенции. Безспорният напредък на отбора на Рилски спортист през този сезон несъмнено се дължи и на него в голяма степен.
 

Любомир Лилов продължава в Ботевград и през този сезон. Въпреки финансовите затруднения в началото на годината, Любо остана верен на клуба и не пожела да се премести на друго място. Баткото пък е титуляр в схемата на Георги Младенов и макар, че отборът играе в по-долната група разкрива възможностите си във всеки един мач. Любо има по 28.8 минути в 15 мача за Балкан през този сезон, а в тях прави по 11.9 точки, 5.1 борби и 2.8 асистенции. Ботевградските баскетболисти пък имат само една единствена загуба през годината, от Ямбол като гост, но тя не се оказа фатална за тях.
 

За кой ще викат утре вечер в Плевен мама Виолета и татко Венцислав? И къде ще бъде тъпана утре вечер, в коя агитка?
 

„След като Балкан елиминира Ямбол, този въпрос ми се задава много пъти и от всеки”, казва таткото на двамата баскетболисти Венцислав Лилов. „Ние присъстваме на всеки мач, когато играят децата и ги подкрепяме винаги. Но няма съмнение, че утре ще викаме за Балкан и за Иван. Тъпана ще бъде в ботевградската агитка, но съм сигурен, че всички от нея ще подкрепят и Иван. Агитката от Ботевград разбира от баскетбол и знае как да се държи цивилизовано. Ето например в мача с Ямбол, всички аплодираха Павел Маринов на мача в Ботевград. За нас като родители, ние подкрепяме и двамата, но искаме Балкан да победи.”
 

На въпроса кой спред тях е по-добър в момента и кой ще победи, Венцислав Лилов сподели: „Рилски спортист е много добър отбор, с много добра организация, добър треньор и вървят отлично, Радваме се, че Иван играе при тях. Но мисля, че това, което прави Георги Младенов с момчетата в Ботевград заслужава похвала. Той знае как да ги мотивира и на това се надяваме утре, че те ще бъдат с по-голямо желание за победа и ще продължат напред.”
 

Относно това, кой ще спечели купата на България, Лилов добави: „Много труден въпрос, всички имат своите шансове да го направят. Отборите са с изравнени възможности и са възможни изненади. Ще ми се да е Балкан, подготвени са, натренирани са много добре, но нямат добър център за това. В играта под коша се разчита само на Радев,” каза в заключение бащата.