Thumbdrive е друго име за USB flash drive. Той е с малки размери и много удобен за пренасяне на данни. Учените са проектирали подобна памет с много по-висока плътност (1TB) и на ниски цени.

Благодарение на нов метод за манипулация на заредени медни частици на молекулярно ниво, изследователите от университета в Аризона казват, че тяхната памет е 10 пъти по-евтина и 1000 пъти по-енергоефективна от flash паметта. Подобно нещо (освен за цената) се чува и за сравнението на flash паметта с дисковете с магнитен запис.

"Thumbdrive използващ нашата памет може да съхрани 1TB информация," каза Майкъл Козицки, директор на центъра по приложни нанотехнологии към университета разработил технологията. "Всички ограничения към портативната електроника могат да отпаднат. Можете да запишете видео от всяко събитие в живота ви и да го съхраните."

Новата технология - програмируема метализация на клетката (PMC) идва точно когато сегашните технологии започват да достигат теоретичните си лимити. При увеличаване на плътността при flash паметта, тя започва да става нестабилна. Физическите лимити на flash технологията вече са достигнати. 

PMC съхранява информацията по напълно различен начин от flash. Вместо да съхраняваме битове като заряд, технологията създава нановръзки между медните атоми с размер на вирус за да представи единиците и нулите. Когато между 2атома има връзка, имаме логическа 1ца, а когато такава отсъства имаме логическа 0. Когато се подаде отрицателен заряд към атома, той образува връзка, която може да бъде премахната с подаването на положителен заряд.

Козицки казва, че новата памет може да бъде изградена от широкоразпространени материали, което ще е гаранция за ниската й цена.

Вече има и заинтересувани от новата технология. 3 компании - Micron Technology, Qimonda и Adestro са лицензирали технологията от бизнес отдела на университета - Axon Technologies

Според Козицки, паметта ще се продава след 18 месеца

"Няма друга технология, която да предлага такова подобрение в енергоефективността, скоростта и цената на паметта," каза Нарба Деракобиан, председател на Аdestro, които в миналото е работи в отделна на AMD за flash памети.