Версия 14 на Firefox 14, очаквана по-късно тази година, ще иска от потребителя съгласие за пускане на Flash видео и Java приложения. Това е първият популярен браузър, в който по подразбиране ше се реализира вградена функционалност „click-to-play”, съобщи ArsTechnica.com.

Вместо Flash обекти бъдещите версии на Firefox ще показват подложка, която приканва потребителите да кликнат, за да бъде активиран плъгинът     

От гледна точка на потребителя това означава, че при преглеждане на уеб страници, съдържащи Flash обекти, на тяхно място ще се показва подложка с предложение за активиране на плъгина чрез кликване.

Специалното отношение на Mozillа към Flash е обусловено от многото критични уязвимости, които превърнаха флаш плъгина в един от основните канали за заразяване на компютрите със зловреден код.

Освен това използването на Flash за възпроизвеждане на видео отнема значителни системни ресурси. По оценки на експерти, уеб страница с голям брой Flash банери може да увеличи натоварването на централния процесор с до 30%.

Проблемите с Flash създават предпоставки за развитие на алтернативни технологии за възпроизвеждане на видео. За най-перспективна от тях се счита стандартът HTML5.

Firefox 14 ще блокира и работата на други плъгини освен флаша. В частност, това ще са Java приложенията, които също представляват опасност за заразяване на компютъра. Така например, първата в света ботнет мрежа за Mac компютри, известна като Flashback, използваше уязвимост във виртуална Java машина.