Британските авантюристи, които стигнаха до Тимбукту с летящ автомобил, се върнаха във Великобритания, съобщи "Метро".

Експедицията стигна до крайната си цел на 25 февруари, 43 дена след като потегли от Лондон, като измина 6400 км по суша и въздух.

С помощта на парашут и гигантска перка пилотът Нийл Лотън прелетя с бъгито над Пиренеите и Гибралтарския пролив, над планината Алтай в Мароко и над участъци от пустинята Сахара.

Маршрутът на експедицията премина през Франция, Испания, Мароко, Западна Сахара и Мали. Въпреки някои малки инциденти, като приземяване в морето и един удар в дърво, екипът извърши успешно 10 полета.

Летящата кола "Скайкар" е проектирана от младия инженер Гило Кардозо за 18 месеца. Излитането става с помощта на перката, която дава тласък напред, а параглайдерът я вдига над земята.

По суша бъгито се задвижва от двигател с биогориво. То ускорява до 100 км/ч. за 4,5 секунди, като развива максимална скорост от 180 км/ч.

Излитането става при скорост едва около 70 км/ч, като е необходимо разстояние от около 200 метра. Във въздуха "Скайкар", може да развива скорост от 110 км/ч и да достига височина от 4000 метра.

"Скайкар" се трансформира за полет за 3 мин. Толкова време е необходимо да бъде разопакован парашутът, който се съхранява в багажника, и да бъде разгънат зад колата.

Във въздуха "Скайкар" се управлява с педали и кабели, които променят формата на параглайдера. Ако има проблем, пилотът може да използва резервен парашут, с който безопасно да спусне автомобила на земята.

"Това е невероятен автомобил и летателен апарат, който може да премине и през най-трудния терен, а при полет се управлява много лесно - каза Лотън. - Той премина най-трудните тестове, правени на автомобил."

"Скайкар" струва 50 000 британски лири. Експедицията тръгна от Лондон на 14 януари. БТА