Китайската полиция предложи на сънените водачи на МПС да се раздават безплатно люти чушки, за да се ободряват и да не заспиват на волана, съобщи в. "Таймс".

В югозападния китайски град на централно подчинение Чунцин, чиито жители консумират едни от най-пикантните ястия, на бензиностанциите по магистралите на шофьорите вече се сервират сухи люти чушки. Полицията се опасява, че през пролетта водачите на МПС са по-сънени от обикновено.

Откакто мярката за ободряване бе въведена преди 9 дни, китайски шофьори са изконсумирали 1,5 кг от леките като перце сухи чушки. Китайските пътни магистрали са сред най-смъртоносните в света. През 2007 г. Китай съобщи за 5,1 смъртни случая по пътищата на всеки 10 000 МПС, най-високата смъртност в света. Средният брой смъртни случаи на 10 000 МПС в света бе 2.

Властите се надяват, че яденето на люти чушки, заедно с раздаването на ментолов балсам на шофьорите и осигуряването на легла за бърза дрямка край пътя в Чунцин могат да намалят пътните злополуки със смъртен изход. БТА