До 2013 година по цялото Черноморие трябва да бъдат изградени или модернизирани 4 рибарски пристанища, съобщи днес във Варна министърът на земеделието и храните Валери Цветанов, цитиран от БНР.

Портовете ще бъдат в Созопол, Балчик, Несебър и Варна, а средствата за тях ще бъдат осигурени по оперативната програма за развитие на сектор "Рибарство".

За същия период е планирано изграждането на до 8 закрити лодкостоянки. Пет от тях ще бъдат по Южното, а другите по Северното Черноморие.

Междувременно по оперативната програма е планирано да бъдат модернизирани 12 места за разтоварване на улов. Изграждането на пристанищата и лодкостоянките е много важна част от реализацията на програмата, посочи министър Цветанов.

По думите му до края на май ще бъдат готови всички наредби, които ще регулират дейността на сектора. В този срок би трябвало да се решат всички проблеми около терените за портовете, а после да стартира реализацията на проектите. За Варна министърът посочи, че с въпроса са ангажирани областната управа, общината и Асоциацията на рибарите.

По думите му мястото за пристанището е определено и е необходимо да бъде вкарано в кадастъра и актувано като рибарски порт. Министърът призова рибарите да търсят директен контакт с него и екипа му, за да бъдат преодолявани проблемите максимално бързо.

Цветанов съобщи, че на 19 март ще внесе в Министерския съвет за одобрение изготвената от министерството национална позиция по проблемите около програма САПАРД. След това документът ще бъде представен от него в Брюксел.

С ОЛАФ вече изчистихме всички въпроси около контролните процедури по програмата, обясни министърът. Той посочи, че е оптимист за решението на ЕК за възстановяването на спрените плащания по САПАРД.