1,6 млрд. евро рискува да загуби България заради неприемането на Закона за ВиК и некомпетентната работа на правителството, заяви Лъчезар Иванов от ГЕРБ.

Той поясни, че става въпрос за наложената от ЕК забрана за сключване на договори по оперативна програма „Околна среда". Парите са предвидени за периода 2007 - 2013 г., но поради санкцията на ЕС България най-вероятно ще ги загуби, каза Иванов.

Замразените 1,6 млрд. евро водят след себе си още повече проблеми, изтъкна Лъчезар Иванов и посочи, че чрез оперативната програма „Околна среда" е трябвало да се изградят пречиствателни станции.

Той алармира, че България ще търпи сериозни финансови санкции заради неизпълнение на ангажиментите си като страна членка на ЕС по отношение на ВиК-сектора. Размерът на санкциите, които страната ще трябва да понесе, ако до 2010 г. не изпълни изискванията, е 5 евро на ден, съобщиха експерти на ГЕРБ.

По техни данни на страната са й необходими между 9 и 11 млрд. лв., за да се приведе в изправно състояние ВиК-инфраструктурата.

От ГЕРБ настояват за незабавно приемане на качествен закон за ВиК-мрежите и ефективен контрол от страна на държавата. В новия закон трябва да бъде решен въпроса за публично-частното партньорство, категорични са представителите на ГЕРБ. Те настояват и да се изчисти проблема със собствеността на ВиК-мрежите.

Единственият адресат за отговорността за замразените средства е Сергей Станишев заедно с коалиционните му партньори, заяви Лъчезар Иванов.