Над половин милиард лева са загубите за страната ни за последните две години от момента на преподписването на договора между "Булгаргаз" и "Газпром", обяви депутатът от ОДС Мартин Димитров след като той и колегата му Иван Сотиров се запознаха с новия договор в секретната секция на парламента. Загубите за четирите години – до 2010 г., когато изтичаше предишният изгоден за България договор, той изчислява на 1 млрд. лева.

Според бившия енергиен министър Румен Овчаров обаче, когато се оценява един договор, трябва да се гледат не само загубите, а и печалбите. „Би трябвало да се калкулира увеличението на транзита през България, например”, смята той.

Според Димитров в следващите три месеца ни очаква поскъпване на природния газ с още 50 процента. „През следващата година цената на ресурса също ще се увеличи рязко”, прогнозира той. Сотиров обясни, че още през 2006 г., когато е преразгледан договорът, президентът, премиерът и ресорният министър тогава Румен Овчаров са знаели, че ще се стигне до такова драстично поскъпване на газа през тази година. „Всички договори, които се подписват от управляващите, са под диктовката на Москва. Имам чувството, че им дават празен лист, под който се подписват”, коментира Димитров. Той припомни, че е внесъл промени в Закона за достъп до обществена информация, според които всеки документ със силно обществено значение трябва да бъде публичен.

Румен Овчаров коментира: „Постигнахме стратегическо подобряване на отношенията с Русия. Договорът не предвижда драстични повишения в цената на газа за догодина, заложен е ръст между 3 и 4 процента. Според договора подобни повишения няма да има, повишенията за догодина ще са в рамките на тези три или четири процента.

В предаването "Денят" на Дарик Димитров уточни, че "загубата е резултативна величина между ползите и разходите. Като ги калкулираме, се получава този 1 млрд. лева". В ефира на Дарик той уточни още, че този договор е много по-неизгоден от предишния. Прекратеният от правителството договор е предполагал доставката на фиксирана ниска цена на големи количества природен газ, което е намалявало значително цената, обясни той.

Разговорa със СДС-депутатът Мартин Димитров в предаването "Денят" на Дарик може да чуете в прикачения звуков файл