Световните агенции поместват материали за произведения вчера първи тур на местните избори в България. Всички те извеждат в акцент победата, без въобще да се стига до балотаж, на новосформираната десноцентристка партия ГЕРБ в двата най-големи града на страната.

Амбициозният и нетрадиционен кмет на София Бойко Борисов бе преизбран на местните избори в неделя, които помогнаха за утвърждаването на неговата нова дясна формация като водеща българска партия, пише Ройтерс.

Агенцията цитира политолога Андрей Райчев, че "е много вероятно да видим ГЕРБ да управлява България в коалиция с други партии след следващите парламентарни избори". Ройтерс отбелязва по този повод, че подкрепата за новата партия е отражение на популярността на нейния лидер, който е спечелил българите със своя разбираем език и кампания срещу престъпността като главен секретар на МВР в предишното правителство, оглавявано от Симеон Сакскобургготски.

Ройтерс посочва още, че ГЕРБ е спечелила най-много места в общинските съвети на София и на втория по големина град в страната - Пловдив.

Асошиейтед прес отбелязва, че десноцентристката опозиция постига успехи в цяла България, включително победи в двата най-големи града в страната. Агенцията припомня, че ГЕРБ е била формирана едва през декември миналата година, но само пет месеца по-късно е победила управляващата Българска социалистическа партия (БСП) на изборите за Европейски парламент.

Асошиейтед прес посочва, че председателят на партията Цветан Цветанов е призовал днес за свикване на предсрочни парламентарни избори, с надеждата да се възползва от победите на местно равнище. Това обаче е малко вероятно, отбелязва агенцията, като се има предвид, че ГЕРБ не е представена в парламента.

Социалистите от тяхна страна настояват, че са останалите най-голямата партия в страната, и отхвърлиха призива за предсрочни избори, продължава Асошиейтед прес. Агенцията цитира премиера и лидер на БСП Сергей Станишев, че неговата партия е получила 21 на сто от всички гласове, а ГЕРБ - 17,4 процента.

Франс прес пише, че изборите са потвърдили превръщането на младата формация на Борисов в национална партия, като обръща внимание на победата й в двата най-големи български града. Агенцията цитира Андрей Райчев, че наред с БСП, ГЕРБ вече е едната от двете основни национални партии.

Традиционната десница в България е раздробена и преживява тежка криза от 2001 г., отбелязва по този повод Франс прес. Агенцията цитира отново Райчев, че социалистите са запазили позициите си в малките и средните градове, въпреки ударите, понесени през продължилата повече от месец учителска стачка и заради нарастването на инфлацията.