В България има управленски проблем, преди две години страната беше по-близо до ЕС, отколкото днес. Това каза в обзорното предаване „Годината” по Дарик радио Николай Свинаров, председател на БНД. Според него най-голямото събитие за 2008-ма година е отдалечаването ни от ЕС и неусвояването на евросредствата.

Свинаров каза още, че през цялата година опозицията е била разединена, но се надява през 2009 година опозицията да бъде обединена и да има по-решаваща роля в събитията и добави:

„Обединението на опозицията трябва да се осъществи на три стъпки. Първата стъпка е координационният съвет, в който трябваше опозицията да има представителство, формализирано за изпълнение на важна задачи по вотове на недоверие и по позиция по важни законопроекти. Втората стъпка е обединяване на парламентарни групи, дали в обща парламентарна група или парламентарен съюз. И третата стъпка, която трябва да се реализира най-късно през февруари-март, това е обединение на опозицията, за явяване на избори – т.е. изграждане на един ясен дясноцентристки блок както от политическите сили в парламента, така и от извънпарламентарни политически сили в център дясно политическо пространство, които заедно да се явят на следващите парламентарни избори”.

Лидерът на БНД прогнозира, че цялата 2009 година ще е лоша, защото който и да дойде на власт, няма да може да преодолее негативите за кратък период от време.