23 от проверените от ДВСК 4 956 търговски обекта в цялата страна не са отделили и обозначили млечните продукти с растителни мазнини от останалите, съобщиха от НВМС. По време на проверките са издадени 499 предписания за отстраняване на нередности, като 23 от тях не са изпълнени.

Най-много нарушения са регистрирани в София-град – 15 на брой, където са проверени 359 обекта. В област Хасково са извършени 133 проверки и са установени 4 нарушения. 2 нарушения има в област Кюстендил при проверени 98 търговски обекта. По едно нарушение са регистрирали инспекторите в област Перник и Софийска област, където са проверени съответно 63 и 117 търговски обекта. В останалите 23 области на страната няма регистрирани нарушения при извършената проверка за разделянето и обозначаването на млечните продукти с растителни мазнини.

До края на месец февруари търговците трябваше да отделят млечните продукти, които съдържат растителни мазнини от останалите продукти и те да бъдат ясно обозначени. Целта на мярката е да се улеснят потребителите при избора на млечни продукти в търговската мрежа. Проверките стартираха приоритетно от големите търговски вериги, супермаркетите и специализираните обекти за търговия с млечни продукти, но едновременно с това бяха проверявани и по-малки търговски обекти. Инспекторите на ДВСК ще продължат да следят и за ясното обозначаване на продуктите от животински произход, съдържащи растителни мазнини.