Ако в един хранителен продукт е вложена растителна мазнина, то на етикета му не трябва да се изписва, че е млечен, макар и да съдържа мляко. Това е записано в официална заповед на генералния директор на Националната ветеринарномедицинска служба към земеделското министерство д-р Йордан Войнов. Заповедта е издадена на 18 май. До 18 юни всички 240 млекопреработвателни предприятия трябва да се съобразят със заповедта и да коригират етикетите си спрямо нея. Това стана ясно по време на проверката на земеделския министър Мирослав Найденов в столичния хипермаркет „Карфур”, предаде репортер на Агенция “Фокус” .
Йордан Войнов обясни, че по данни на ветеринарната служба около 60 млекопреработвателни предприятия използват в продуктите си растителни мазнини и именно те ще трябва да променят етикетите на произвежданите от тях продукти, ако е изписано, че те са млечни. След изтичането на гратисния период (18 юни) ще бъдат налагани солени глоби. При първо нарушение – от 1000 до 3000 лв., а при второ – от 3000 до 10 000 лв.
Земеделският министър Мирослав Найденов обяви, че с мерките най-накрая потребителите ще са наясно какво точно консумират. Той добави, че подобна заповед ще бъде издадена и за месните продукти.