На срещата на Ивайло Калфин с Борда на съветниците на премиера ще бъдат засегнати и въпроси, свързани с енергийната политика

Вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин ще се срещне днес с Борда на съветниците към министър-председателя, председателстван от бившия френски премиер Доминик дьо Вилпен, съобщиха от МВнР.

Една от целите на срещата ще бъде представяне на работата и ролята на Борда, както и представяне на неговите членове.

Министър Калфин и консултативният Борд ще обсъдят ролята на България в ЕС и по-специално ролята на МВнР в отношенията на България с европейските институции. Ще бъдат разгледани и въпроси, засягащи енергийната политика, бъдещото разширяване на ЕС, присъединяването на България към Шенген.

Освен Доминик дьо Вилпен, в състава на Борда влизат Жозеп Пике - бивш министър на външните работи на Испания, Антонио Виторино - бивш европейски комисар по правосъдие и вътрешни работи, Онъс Салми - бивш член на Европейската сметна палата, Пол Демаре - ректор на Колежа на Европа в Брюж, Казимир де Далмау - юридически съветник и Роза Падерн - икономически съветник в Борда.

Същия ден Ивайло Калфин ще посети Дома за деца, лишени от родителски грижи "Свети Иван Рилски" в с. Разлив, община Правец. Децата от дома са поканили министъра на гости, в отговор на тяхното посещение в София по Коледните празници. Тогава министър Ивайло Калфин организира посещение на децата от дома "Свети Иван Рилски" в София.