Средствата за България от еврофондовете са сред водещите теми на вестниците в петък.

В. „Труд" акцентира върху предстоящото увеличаване на финансирането за България. „15% повече пари от еврофондовете са предвидени за България за следващия бюджетен период в ЕС (2014-2020 г.)... За земеделците ни са заложени със 70% повече средства в проекта на новата фискална рамка, която предлага Европейската комисия." - се казва в публикация по темата, в която е цитирано обещание на премиера Борисов  усвояването на парите от еврофондовете да достигне до 85-90% в края на 2013 г.

Стандарт цитира еврокомисаря Кристалина Георгиева, която подчертава, че е изключително важно през  следващите 18 месеца България да докаже своята готовност да усвоява фондове, „така че тези предварителни цифри, които са записани в предложението на Комисията, да се превърнат в реалност".

От своя страна в. „Дневник" акцентира върху увеличаването на обществените поръчки вследствие на по-активната работа по европроекти.
"Държавата и общините са сключили обществени поръчки за двойно повече пари през първите шест месеца на годината. За периода са подписани 7993 договора за 2.3 млрд. лева при 6382 за 1.4 млрд. лева година по-рано, показват данните на Агенцията за обществени поръчки. Причина за повишението е активизиране на европроектите." - се казва в статията.
Най-голямо е увеличението при договорите за строителство и при поръчките за доставка. Малък спад има при услугите, допълва всекидневникът.

„Дневник" отделя внимание и на окончателното приемане на промените в Закона за устройството на държавния бюджет, свързани с Пакта за финансова стабилност.
"Измененията предвиждат държавните разходи да се ограничат до 40% от БВП и да се забрани бюджетен дефицит над 2%. Освен това се предвижда и създаване на нов начин на изчисляване на бюджетното салдо, който ще е по-близък до методологията на ЕС. Промените ще влязат в сила от 1 януари 2012 г." - информира всекидневникът.

Европейската тематика намира продължение на страниците на „24 часа", който публикува информация за цените на природния газ,
"Цените на природния газ за домакинствата са най-високи в България, ако се измерят чрез покупателната способност на населението, съобщи вчера Евростат. Така у нас те са 26,9 при 10,9 в Люксембург и 11,6 във Великобритания." - твърди вестникът.

„Измерени в евро, цените на газа у нас са 11,98 за гигаджаул. В Румъния синьото гориво струва 7,73 евро, а в Англия - 11,72 евро. Поскъпването у нас през втората половина на 2010 г. е с 23,9 на сто на годишна база. При тока за бита пък цените в България са най-ниски в евро - 8,30 за 100 киловатчаса. Измерени през покупателната способност обаче, става средно скъп в ЕС." - се казва още в статията.

Темата за отложения със седмица избор на шеф на специализирания апелативен съд също е широко отразена в петъчния печат.

„Bисшият съдебен съвет отложи за следващата седмица избора на шеф на апелативния спецсъд в "Антимафия" заради неубедителната концепция на единствения кандидат Росен Русев." - информира „24 часа".

„Как прекарахте отпуската си през февруари 2009 г.? С този въпрос, председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лазар Груев изненада съдия Росен Русев - доскорошен ръководител на Хасковския окръжен съд. Русев беше идинственият кандидат..." - пише „Дневник".
Вестникът допълва, че по време на изслушването му е станало ясно, че е бил проверяван от прокуратурата заради частни задгранични пътувания със служебния си автомобил.

Темата присъства и на страниците на „Стандарт":
"Смутен съм от отношението на колегата Русев към специализирания съд", заяви главният прокурор Борис Велчев. "За мен представянето на Росен Русев представя по-скоро едни общи неща, които важат за всеки един съд", мотивира се и шефът на ВКС Лазар Груев, като допълни, че се притеснява от неубедителността на кандидата."

В. „Сега" допълва съдебната тема, като акцентира върху внезапното решение на ГЕРБ за отлагане на спецсъда срещу мафията за идната година.  
"Специализираните съд и прокуратура, които трябваше да улеснят битката на вътрешния министър Цветан Цветанов с организираната престъпност, няма да заработят скоро. Вчера ГЕРБ изненадващо предложи на парламента да ги отложи за януари догодина, вместо да стартират от 1 август." - се казва в публикация по темата.

Цитирано е мнение на зам.-председателя на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов, според  когото „отлагането се прави, за да се осигури нормалното функциониране на спецструктурите".

ЕК в последния си доклад сдържано определи създаването на новите структури като проява на политическата воля за справяне с престъпността, напомня всекидневникът.

В. „Сега" предлага и продължение на темата за държавната субсидия за депутатите, напуснали парламентарните си групи":
"Финансовият министър Симеон Дянков отказа да съобщи към кои партии се превежда  субсидията за независимите депутати, под претекст че това са лични данни. Министърът на практика отказа да информира данъкоплатците как разпределя техните пари за нуждите на парламентарната демокрация. Оправданието му предизвика смях сред парламентарните репортери. Информация за това къде отиват парите на независимите депутати поискаха най-напред от "Атака". Националистите дори се заканиха да съдят Дянков за неправомерно отнети средства. Запитване до министъра по този въпрос обеща да прати и шефката на парламента Цецка Цачева."