Седмината астронавти от американската космическа совалка "Дискавъри" имаха неочаквана компания при изстрелването от космическия център "Кенеди" във Флорида, съобщиха от НАСА.

На кадър, заснет от външна видеокамера, се вижда прилеп, прикрепен към външния резервоар на совалката, който остава там и в момента на изстрелването, съобщава АФП. "Анализ на кадрите от изстрелването показва, че той се е задържал там най-малко до момента, в който совалката е напуснала площадката за изстрелване, преди да я изпуснем от поглед", се казва в документа на НАСА, разпространен на сайта Space.com.

Според данните от инфрачервените камери прилепът е бил жив . Експерти смятат, когато е кацнала на резервоара, който съдържа два милиона литра течен водород с много ниска температура, летящата мишка е счупила крилото си, имала е рана на крака и затова не е могла да излети.

Никой не знае какво се е случило с прилепа, но от НАСА считат, че неговото космическо приключение е било кратко. Този не е единственият, който се е опитвал да полети в космоса. Прилеп е бил забелязан прилепен към външния резервоар на совалката "Индевър" през 1996 г., а друг - към "Колумбия" през 1998 г. Вторият обаче излетял преди изстрелването на совалката, допълва БГНЕС.