Бъдещите пътници в Космоса могат да пият собствената си урина, благодарение на новия рециклиращ апарат на борда на Международната космическа станция (МКС), но вече ще могат да го правят изискано, предаде Ройтерс. Астронавтът от совалката Индевър Дон Петит, описващ себе си като изобретател, който бе бордови инженер по време на полета през 2003 г., е създал чаша с нулева гравитация, която задържа течности в парче огъната пластмаса, като по този начин премахва необходимоста от сламка.

Тъй като течностите по принцип образуват сферични топчици в състояние на безтегловност, астронавтите досега ги приемат от запечатани торбички с помощта на сламки. Петит, стастен любител на кафето, не харесал начина на космическа консумация и създал „чашата“ от лист прозрачна пластмаса, използвана в шрайбпроекторите, прегъвайки я във формата на самолетно крило с тапа. Гордият изобретател представил творението си в излъчване по телевизията на НАСА.

„Можем да пием почти цялото съдържание от тези чаши без да се нуждаем от сламка“ пояснява Петит, подарявайки една от тези чаши на своя космически партньор Стивън Боуен и вдигайки тост по случай Деня на благодарността. Астронавтите от най-новата мисия на Индевър се подготвят да споделят с колегите си на борда на МКС дехидратирана пуйка – типично ястие за този празник. След това свързващите Индевър и станцията люкове ще бъдат затворени за подготовката за завръщане на совалката на Земята след края на 16-дневната й космическа мисия.