Google откри изходния код на своята операционна система Google Chrome OS, за която беше съобщено още през юли.

За сега системата не е готова за крайните клиенти - това е по-скоро проект за разработчици, партньори на Google и open-source обществото, подчертава PCworld.bg.

Проектът Chromium OS включва целия изходен код, разработки, които касаят потребителския интерфейс и някои варианти на дизайна за понататъшна разработка.

Като цяло, в официалния блог на Google характеризират системата като „първи щрихи, които ще бъдат украсени през следващата година".
За потребителите новата система ще бъде достъпна през 2010 г.

И така, какво е това Google Chrome OS? „Система за хората, прекарващи в Интернет по-голямата част от своя живот" - именно така Google позиционира своя смел продукт.

Система, в която няма привичните настолни приложения, става безполезна ако компютърът не е включен постоянно към Интернет. Център на системата е браузърът, и всички приложения работят в него. Благодарение на това, потребителят няма нужда да инсталира и обновява програми.

Втора особеност на Google Chrome OS е безопасността. Всички приложения се стартират в безопасен режим, като по този начин заразяването на компютъра се затруднява. При всяко стартиране на Chrome OS, системата проверява целостта на своя код. Ако нещо не е наред, провежда се рестарт, в процеса на който системата възстановява целостта си.

Но най-важната особеност на операционната система на Google е скоростта. За да направят работата колкото се може по-бърза, разработчиците се опитват да оптимизират много от операциите, премахват ненужни процеси и създават възможност за функциониране на всички възможни действия в паралелен режим. Благодарение на това, стартирането на новата система отнема само няколко секунди.

Google Chrome OS се позиционира преди всичко като система за нетбуци, при това тя не може да бъде инсталирана на всички модели заради някои ограничения, касаещи хардуера. Така например, новата OS няма да работи с обикновените твърди дискове (ще може да се инсталира само на SSD), ще има ограничения и в поддръжката на Wi-Fi картите.

Google планира първите устройства с предварително инсталирана Chrome OS да се появят догодина към Коледа.