Постепенно се нормализира обстановката в страната след падналия пролетен сняг. „От няколко дни има предупреждения за очакваните валежи, така че извънредността на ситуацията в момента е по-скоро в това, че снегът дойде с настъпването на пролетта”, коментира вицепремиерът и министър и на извънредните ситуации Емел Етем. В момента има проблеми само в някои области на страната и не се налага въвеждането на извънредни мерки, допълни тя в предаването „Седмицата” на Дарик.

В община Струмяни, област Благоевград, е обявено бедствено положение в селата Никудин, Добри Лаки, Раздол и Клепало, съобщиха от Министерството на извънредните ситуации. Сформиран е Общински оперативен щаб. Прекъснато е електрозахранването на 16 населени места в общината. Вследствие на обилния и продължителен снеговалеж, снежната покривка на територията на общината е достигнала 50 см. Придвижването е почти невъзможно.

За възстановяване на проходимостта на пътищата е мобилизирана допълнително техника на пътно-поддържащите фирми „Агромах” ООД и „Пътно поддържане” ЕООД. Аварийни екипи на електроразпрделителното дружество ще работят по възстановяване на електрозахранването в засегнатите села. Създадена е организация за оказване на помощ и съдействие на спасителните екипи. Въведени са временни ограничения за движения на автомобили на територията на общината.

В област Монтана екипите на Министерството на извънредните ситуации са освободили за движение Главен път Е-79, където по-рано тази сутрин бяха аварирали автомобили в района на село Смоляновци, община Монтана, съобщи пресцентърът ведомството.

Спасителите са изтеглили 3 ТИР-а, 2 буса, 1 джип и 6 леки автомобила с общо 25 човека в тях. Пострадали няма.

Проблеми с опасно надвиснали ламарини, откъртени билбордове, паднали дървета и клони и закъсали и катастрофирали автомобили имаше в областите Кюстендил, Монтана, София, Пазарджик, Шумен, Враца, Видин и Варна.

Все още без ток са 43 села в Кюстендилска област след падналия сняг, съобщават от "Гражданска защита". Много са повалените дървета, има и смазани автомобили под тях.

Ограничения са въведени по пътя Кюстендил- София, където товарните автомобили трябваше да се движат без ремаркета и полуремаркета. Товарни автомобили не се пропускат  през ГКПП – Гюешево. Пренасочен през Дупница е и пътят за София в района на Конявската планина за товарните автомобили.

Все още без захранване са 26 села в общините Трекляно и Невестино. Очаква се и там захранването да бъде възстановено до края на деня. Възстановено е и захранването в Гюешево, съобщават от ЧЕЗ.

       
Всички пътища във Видинско са проходими, но пътната обстановка е усложнена поради падналия сняг и дъжд.
       
Снежната покривка в Белоградчик е 15 сантиметра, в Грамада - 10 сантиметра, съобщават от хидрометеорологичната станция в града.
       
В областта няма населени места без електроснабдяване и водоснабдяване, съобщи дежурният в „Гражданска защита”

Главните улици в столицата, по които се движи градският транспорт, са изчистени от снега. На местата, където не е минала почистващата техника, са се образували огромни локви. Заради положителните температури снегът се топи и се превръща в кал и киша.

С оглед на метеорологичната обстановка НАПИ съветва водачите на МПС да не предприемат пътувания в югозападните части на страната и в Рило-Родопската област, освен ако това не е крайно наложително.