Община Пазарджик обяви бедствено положение в 9 населени места. Решението е взето на извънредно заседание на Общинския щаб за бедствия и аварии. Причината са рекордните дъждове, които причиниха скъсване на дигата на река Елшишка, край пазарджишкото село Априлци.

Наводнени са 120 къщи в селата Мало Конаре, Добровница, Гелеменово, Пищигово, Драгор, Сбор, Априлци и Черногорово. Над 2 тона пясък са разпределени в чували, с които е изградена временна дига на Телки дере в Гелеменово.

По последни данни от Гражданска защита количеството на падналите дъждове е 270 литра на квадратен метър в района на Панагюрище. 104 литра на квадратен метър е бил дъждът в Стрелча.

Река Луда Яна е повишила драстично нивото си с 40 сантиметра и то вече достига до критичния максимум.

Община Пазарджик ще осигури 24-часови дежурства за наблюдения по невралгичните точки в района.

По данни на общинския щаб е залята водната станция и в село Сбор. По данни на ВиК, станцията не може да се отводни заради високото ниво на подпочвените води. В селото е спряно водоподаването. До вторник сутринта на жителите е осигурена питейна вода, след което се очаква вода да бъде доставена и с водоноска.

Временно ограничение на скоростта до 60 км/час е въведено в участък от автомагистрала "Тракия" - между Пазарджик и Пловдив, в посока София, съобщи за Дарик шефът на Областно пътно управление инж. Атанас Ташков. Причината е заливане на едното платно с около 7 см вода заради преливане на канал.