Със заповед на кмета на община Суворово е обявено бедствено положение. Във всички села в общината няма ток, а основните пътни артерии, с изключение на отсечката Суворово - Девня, са трудно проходими.

Затворени са магистрала "Хемус", проходът Провадия - Айтос и пътищата Суворово - Ветрино, Варна - Добрич, Баирбаши - Суворово, Баирбаши - Кичево, Варнан - Русе, Вълчи дол - Суворово.

Това е било сред обсъжданите теми по време на второто заседание за днес на Щаба за действие при бедствия и аварии към община Варна. За 13.00 часа е насрочено следващото заседание. Основен проблем е почистването на пътя Варна - Добрич, за да се осигури снабдяването с хляб на Варна и част областта.

Там работят екипи на Пътните управления на Варна и Добрич, както и сили на "Гражданска защита". Екипите на 17-те снегоринни пункта на Областно пътно управление във Варненска област работят във всички направления по почистването на пътищата, извличането на автомобили и прибирането на хора.

Дирекция "Гражданска защита" - област Варна е спасила най-малко два човешки живота тази нощ. Спасителни екипи са откарали родилка от девненския кв. "Повеляново" до АГ-болница във Варна (в болницата в Девня по това време е нямало ток). Друг екип на "Гражданска защита" е доставил кръвна плазма до кръвния център в Провадия, необходима за спасяването на родилка.

Цялата техника на "Гражданска защита" е в експлоатация. Верижните машини изтеглят закъсали тирове и автомобили. Оказана е помощ на над 90 автомобила в района на магистрала "Хемус", пътят Варна - Добрич и стария път Варна - София. Пътници са извозени и подслонени в общинските администрации на Ветрино и Дългопол. На тези, които предпочитат да останат в автомобилите си е осигурено гориво и с тях се поддържа постоянна връзка.

Основните проблеми са в общините Вълчи дол, Суворово, Ветрино и Провадия. В южните общини на областта - Бяла и Долни чифлик, към настоящия момент няма сериозни проблеми. 47 села в област Варна са без ток, осем села са без вода. Екипите на Е.ОН и ВиК работят непрекъснато по отстраняване на повредите.

Данните за община Варна - без ток са част от комплексите "Константин и Елена", "Златни пясъци", "Бриз", местност "Акчелар", кв. "Чайка", част от Галата, част от Тополи и части от Куманово и Долище. Общо 9 села и райони. Община Суворово - от 8.30 ч. днес без ток е цялата община. През нощта верижна машина е минала от Суворово и продължила за Девня. До 1.30 ч. тази нощ всички закъсали пътници са прибрани.

В община Аксаково е затворена магистрала "Хемус", както и пътищата Аксаково - Кичево, Аксаково - Суворово. Без ток са селата Игнатиево, Припек, Слънчево и Доброглед. Общо четири села без ток. В община Дългопол е затворен проходът до Айтос. В село Рояк са закъсали два автомобила и камион. Между селата Аспарухово и Комунари са закъсали 20 коли. Без вода е село Боряна, а без ток - шест села - Аспарухово, Величково, Красимир, Камен дял, Комунари и Цонево.

В община Бяла пътната обстановка е нормална при зимни условия. Пътищата са опесъчени, снежната покривка е 5-6 сантиметра. Няма селища без ток и вода. Междуселищните пътища са отворени. В община Аврен без ток са пет села - Аврен, Садово, Синдел, Тръстиково и Горен Близнак. В община Ветрино са затворени пътищата Ветрино - Доброплодно, Ветрино - Белоградец и Ягнило - Доброплодно. Без ток са селата Момчилово, Средно село и Доброплодно.

В община Девня пътищата са проходими. Без ток са Девня, Падина и Повеляново. В Община Провадия пътищата са почистени. Без ток са Житница, Добрина и Черковна. В община Вълчи дол без вода са седем села - Караманите, Червенци, Генерал Колево, Радан Войвода, Стефан Караджа, Бояна, Оборище. Без ток са Войводино, Доброплодно, Генерал Колево и Радан Войвода.