В Доха бе продаден за близо 5.5 млн. долара килим от перли, изработен преди сто години в Индия, съобщи БГНЕС. Килимът е бил предназначен за гроба на пророка Мохамед.
 
Скъпоценният килим е бил поръчан от Махараджата от Бороди, който е искал да го подари за гроба на пророка в Саудитска Арабия, се казва в каталога на Аукционната къща "Сотбис". Махараджата обаче умрял преди поръчката да е изпълнена и килимът останал в къщата на неговите наследници. Килимът има близо два милиона перли от Персийския залив.

Най-големите запаси на бисерни миди има в Персийския залив, покрай бреговете на Индия и Цейлон и в Червено море. Според легендите перлите даряват хората с красота, вярност и смелост. Перли се слагали в чашата с вино, за да демонстрират чистота на помислите. Индийска легенда гласи, че първооткривателят на бисерите бил самият бог Кришна. Той намерил перла на морското дъно и я подарил на дъщеря си Пандая за сватбата й. Бисерите са първите скъпоценни камъни, които хората ползват като украшения.

Перлите съществуват отпреди 250-500 години, а само 17 от тях запазват нежния си цвят, блясък и излъчване. Перлата се формира около чуждо тяло в мидата десетилетия, като до размера на грахово зърно перлата израства за 12 години.

Перлите са с красив млечнобял цвят и матов блясък, но се срещат и сиви, черни, кафяви, червени и в други цветове. В бисерните миди има от една до три перли, но могат да достигнат и до 80-90. Най-високо се ценят сферичните и правилните крушовидни бисери.