Малцина знаят, че преди повече от 100 години при производството на ракия са се използвали специални съдове - огромни каци, издълбани в каменен къс. Те отдавна вече не се използват и никой вече не знае как точно са се изработвали.


Николай Димитров е човекът, който е открил и изкупил почти всички каменни каци, захвърлени и забравени из цялата страна. След като ги почистил - каменните каци са подредени в двора на къщата му в Радотина и наистина са внушителна и артистична картина.


Освен каците в колекцията му са още воденични камъни, каменни Мелници и всякакви други изделия от камък. Той казва, че любовта му към камъка се е зародила случайно преди повече от 20 години – „откакто в един пущинак случайно намерех красив камък“ - казва той. Според него всеки камък е красив, всеки излъча своя индивидуалност. „Не мога да кажа кой е по-красив, за мен всички камъни са красиви по своему“ - разказва колекционерът. „Всичко, което съм събрал и продължавам да събирам, не е за продан. Това е памет, която трябва да бъде запазена от поколенията след нас“ - казва Николай Димитров.