HP представи на българския пазар два достъпни, енергийно ефективни сървъра HP ProLiant, както и първите x86 платформи с четириядрени AMD Opteron процесори.

Всички продукти и решения са разработени с цел да помогнат на средните предприятия да намалят разходите, да подобрят сигурността и да управляват връзките си с клиенти по-добре.

Според доклад на AMI-Partners, тази година над 60% от запитаните средни предприятия на пазара планират да инвестират в технологии за управление на връзки с клиенти и сигурен отдалечен достъп.

Новият HP ProLiant BL260c G5 предлага на потребителите най-енергийно ефективния и достъпен блейд сървър на пазара. BL260c струва с 20% по-малко и е с 64% по-висока енергийна ефективност от всяка друга блейд система на пазара.

BL260c, съвместим с шаситата HP BladeSystem c3000 и c7000, е разработен за филиали и отдалечени офиси с малки или виртуализирани среди. Поддържат се CRM, ERP системи, приложения с бази данни, Интернет приложения, файлови и печатни услуги и високопроизводителни изчисления.  

HP представи и HP ProLiant DL120 G5 - най-достъпният, оптимизиран за ракове, сървър ProLiant на компанията. Еднопроцесорният DL120 включва последната технология Intel Xeon и предлага на средните предприятия подобрена ефективност.

HP е първата компания, предлагаща x86 сървъри с процесори Quad-Core AMD Opteron за всякакви потребители. Енергийно ефективните сървъри предлагат подобрена процесорна работа, както и повече памет и по-големи възможности за съхранение на данни. Те са идеални за разрастващи се компании и "scale out" приложения, както и разгръщане на виртуализационни системи.  

Тези осем блейд, rack и tower модела могат да спестят средства на потребителите чрез сървърна консолидация и по-ниски разходи за енергия. За да отговори на растящото търсене на стабилни Linux-базирани решения за средни предприятия, HP представи:

- Пет одобрени от HP конфигурации на бази данни на Oracle за системи HP BladeSystem и ProLiant, работещи под Linuх. Тези конфигурации поддържат между 75 и 400 потребителя, позволяват по-бързо разгръщане и по-ниски разходи.  

- HP Insight Control Environment за Linux - цялостно и лесно за разгръщане Linux-базирано решение за управление. Включва мощни клъстърни технологии за Linux, подобряващи работата на приложенията, което би дало на фирмите значително конкурентно предимство.

HP представи и HP Secure Remote Access, който помага на средните предприятия да създават възможности за продажби, като предлагат удобен, сигурен и пълен достъп до критични за бизнеса данни навсякъде и по всяко време.

Поддържа други устройства на HP, като настолни компютри, тънки клиенти, бизнес преносими и таблет компютри, джобни iPAQ и смарт телефони. HP Secure Remote Access включва Citrix Access Essentials, Microsoft Windows Server 2003 и Microsoft Small Business Server 2003 R2.

Като част от непрекъснатите усилия да дава повече възможности, HP обяви професионална онлайн конфигурация, която позволява на дистрибуторите и други утвърдени партньори на компанията бързо и лесно да изберат най-добрата конфигурация за бизнес приложенията на техните клиенти.