ДСБ иска оставката на министъра на образованието Даниел Вълчев, съобщиха на пресконференция от партията.

Проф. Калин Янакиев, зам.-председател на ДСБ, заяви, че следят с особено внимание най-големия проблем в страната - стачката на учителите.

Според тях проблемът не е конюнктурен, а вече е сериозен политически и социален проблем с много тежки обществени последици.

"Той е удар срещу българското образование, за което отговорността носи правителството на тройната коалиция", категоричен е Янакиев.

"Учителите в страната масово подават оставки и то от големите градове и елитните училища, което ще се отрази пагубно на нивото на образованието в страната", посочи той.

"Тези, които се върнат в училище ще бъдат едни безкрайно демотивирани хора, които бяха лъгани в продължение на повече от месец", подчерта професорът.

"Ние предвиждаме пълен срив в качеството на българското образование, както и да завърши стачката", посочи Янакиев.

Той подчерта, че политическите последици от продължаващата стачка на учителите са показали и делегитимацията на синдикатите.

Не е ясно кой ще преговаря - дали синдикатите или общи събрания на учителите. Според него не синдикатите вървят пред учителите, а ги следват.

От ДСБ са категорични, че министърът на образованието и науката Даниел Вълчев окончателно и тежко се е дискредитирал и прехвърля реформите в средното образование върху учителите.

"Този министър не може да продължи поради пълния срив на неговия авторитет и на образованието и трябва да подаде оставка", акцентира Янакиев.

В парламента ДСБ ще поиска от министъра на финансите Пламен Орешарски да каже какво крие зад този огромен финансов излишък.

Проф. Калин Янакиев е убеден, че проблема с образованието е много по-важен от резултатите и коментарите от местните избори.

Те са важни, но не могат да изместят от общественото внимание последиците от учителската стачка.

От ДСБ съобщиха още, че утре в парламента ще изнесат информация, какво крие министърът на финансите Пламен Орешарски с бюджетните излишъци.

Председателят на предизборния щаб Петър Москов съобщи, че на местните избори ДСБ след първия тур ще има 111 общински съветници и 11 кмета.

Той посочи, че 38 ще са кандидатите за кметове, които отиват на балотаж за втори тур. На тези избори се постави началото на възраждането на десницата, допълни Москов.

Атанас Атанасов определи резултатите от изборите като задоволителни за ДСБ. Според Екатерина Михайлова купуването на гласове и липсата на справедливост на местните избори са добили мащаба на епидемия.

Тя съобщи, че ще предложи на политическите партии, гражданските организации и медиите да започнат консултации за съставянето на изцяло нов закон за изборите