Вицепремиерът Даниел Вълчев поиска, ако президентът Георги Първанов предизвика референдум за избирателната система, хората да бъдат питани и за религиозните символи в училище и затягането на дисциплината, каквито текстове са залегнали в проектозакона за училищното образование. Според него обществото трябва да даде ясен знак и по тези въпроси.

Вълчев категорично отрече информациите, че ще бъде водач на листа на БСП за изборите. Той беше категоричен, че не смята да напуска политическата организация, към която принадлежи. „Не мисля, че би било редно човек с моите възгледи да бъде в листата на БСП по една много проста причина – лявомислещите хора трябва да изберат някой от между себе си. Аз не съм лявомислещ и не би било почтено към хората от БСП да участвам в техните листи”, каза Вълчев.

Просветният министър съобщи, че тази година почти 80 000 са зрелостниците, които ще държат матури на 17-и и 19-и май. „Тези, които ще се явяват по български и литература, са 78 279, а зрелостниците, които ще се явят на втори държавен зрелостен изпит, независимо какъв е той, са 79 517”, уточни той.

Най-много абитуриенти са избрали като втора матура „География и икономика” – почти 45%. Двама зрелостници от София тази година ще са рекордьори по брой държавни зрелостни изпити – един ще се яви на седем матури, а дванайсетокласничка от Американския колеж – на шест.

Между 800 000–900 000 е общият броя на извинените отсъствия на учениците за месец март, съобщи още министъра на образованието. Той окачестви статистиката като доста тревожна и обеща да говори с министъра на здравеопазването, за да се разбере защо в 12-и клас учениците отсъстват повече от петокласниците.

Вълчев каза още, че следващата седмица МОН и МВР започват съвместна кампания за спазване на правилата на уличното движение. Според статистиката от 2000-та година до сега близо 12 000 деца са пострадали при катастрофи. 565 от тях са загинали, а почти 1000 са трайно осакатени.