Американската совалка Discovery проведе корекция на орбитата на МКС, за да избегне възможен сблъсък с отломки от стара китайска ракета-носител, съобщи руският Първи канал.

Фрагмент с диаметър 10 сантиметра максимум ще доближи Международната станция по време на третото излизане на астронавтите в открития космос, което започва в 01:13 часа българско време на 24 март.

Припомняме, екипажът на МКСе беше принуден на 12 март да се евакуира в пилотирания "Съюз" и да  подготви възможното му разкачване поради това, че информация за вероятен сблъсък на станцията с космически боклук бе постъпила твърде късно за осъществяване маневра на самата станция.

Независимо от неголемите размери, поради високата скорост на движение, отломките от стари космически апарати могат да представляват голяма заплаха за орбиталната станция.

Освен това неотдавна специалисти от NASA заявиха, че сблъсъкът на орбита на руския и американския спътници, който стана през февруари 2009 г., е увеличил опасността за полета на совалката Discovery.