Действията, които ще се предприемат след приключването на учителската стачка, са преструктуриране на учебния материал и вземане на част от ваканциите на учениците.

Това стана ясно на родителска среща във варненското СОУ "Климент Охридски", инициирана от протестиращи педагози, искащи да разкажат на родителите защо продължават да не влизат в клас, предаде кореспондентът на БГНЕС във Варна.

Директорът на школото Петко Петков уточни, че съкращаването на ваканциите ще бъде еднакво за всички школа в страната, чрез заповед на просветното министерство.

Вариантите са да бъде взета междусрочната ваканция на учениците, която е от 1 до 4 февруари, както и два дни от пролетната, от 31 март до 9 април. Петков бе категоричен, че най-бързо трябва да бъде преструктурирано учебното съдържание на учениците от 4, 7 и 12 клас заради кандидатстването им и матурите при по-големите.

Той уточни, че държавните зрелостни изпити ще се провеждат върху изучен материал и преструктурирането на материала за дванайсетокласници ще е по-лесно. Петков даде за пример, че те имат седмично български език 5 часа, математика - 2 ч., първи чужд език - 2 ч. и физкултура - 2 ч.

В програмата има обаче свободно избираеми (СИП) и задължително избираеми (ЗИП) предмети, които могат да бъдат променени, за да се вземат повече от задължителните часове.

Според Петков по-притеснително е положението при седмокласниците, които ще трябва да кандидатстват в елитни учебни заведения. След приключването на стачката педагозите, които водят часове по български език и математика, ще направят график за консултации, които ще са без задължителен характер.

В тези часове ще се правят упражнения и няма да се усвояват нови знания. Още първата седмица след стачката ще бъде съставен и график на писмените изпитвания, като повече от две на седмица не трябва да има, категоричен бе директорът.

Петков уточни, че работното време на учителите е 8 часа дневно, като то се използва за преподаване, участие в педагогически съвети и методични обединения, провеждане на екскурзии, изпити и други.

След изпълнението на тези задачи, учителят може да си уплътни времето за подготовка и самоподготовка до приключването на работния ден. Петков подчерта обаче, че проверката на писмените работи на учениците също отнема много време.

Той бе категоричен, че няма да се стигне до провал на учебната година, тъй като винаги има възможност за преструктуриране на учебното съдържание.