За успех на едни преговори са необходими първо добра воля и отсъствие на ултиматуми, и второ търпение.

Това каза премиерът Сергей Станишев пред журналисти в Шумен по повод неуспешните засега преговори със стачкуващите учители.
Припомняме, те започнаха вчера, но бяха прекратени и отложени за неделя.

Синдикатите не приеха предложението на МОН за 32% увеличението на заплатите на 4 пъти до края на 2008 година.

Премиерът е на посещение в Шумен, където откри ремонтирания път Русе - Варна, предаде БНР. По-късно Станишев ще се срещне с бизнеса.

Той заяви, че 100-процентното увеличение не е възможно, защото това означава да не се увеличават заплатите на никой друг в държавата, нито на медици, нито на военни, нито на полицаи.

Според него, страната се нуждае от цялостен подход за това как да се издигне статусът на българския учител и наред с това как да се постигне по-добър резултат, защото родителите дават стотици милиони левове за частни уроци годишно.

Ние сме готови да дадем жестове към учителите, но искаме ясни ангажименти за качеството и за структурата на учебните заведения, и за броя часове, и за извънкласните занятия, защото има европейски стандарти в това отношение.

И когато се сравняваме с Европа, трябва да се сравняваме във всички аспекти, не само по доходи, но и по качество 

"И когато се сравняваме с Европа, трябва да се сравняваме във всички аспекти, не само по доходи, но и по качество", заяви премиерът.

Той каза, че е обезпокоен от доклада, представен преди 10 дни от Световната банка, според който българското образование като качество отива надолу през последните 10 години.

Тази тенденция трябва да се спре с общи усилия, защото от качеството на образованието зависи бъдещето на страната, каза Сергей Станишев и допълни:

"Правителството е готово да покаже своя ангажимент, но искаме насреща много ясен ангажимент за модернизация на системата в интерес на децата. Парите не падат от небето. Сега всички искат да раздадем бюджетния излишък, но това не е излишък в смисъл на нещо, което не е необходимо. Това е резерв на държавата, който гарантира валутния борд и е застраховка срещу това, че България има много бързо нарастващ дефицит по текущата сметка и ние трябва да гарантираме, че доходите на хората остават стабилни."

Дори да раздадем сега целия резерв на държавата, това ще направи българите щастливи за няколко месеца, после ще плащаме много висока цена. Това няма да го допуснем  

"Дори да раздадем сега целия резерв на държавата, това ще направи българите щастливи за няколко месеца, после ще плащаме много висока цена. Това няма да го допуснем", категоричен е премиерът.

Премиерът каза, че правителството е готово за разумен разговор със синдикатите, но трябва да има ангажираност и от другата страна. Добре ще е и бизнесът да участва в тази обществена дискусия, както и кметовете на общини, заяви Станишев.

Той посочи, че много общини могат да си позволят да плащат и плащат още по-високи заплати на учителите чрез допълнително материално стимулиране.

Утре продължават разговорите и очакваме конструктивизъм от синдикатите, защото иначе можем да дадем и 200 процента увеличение, но цената на това ще е хиперинфлация, каза премиерът.

Той съобщи че планът на правителството за 32 процента увеличение на учителските заплати за една година и над 50 процента за година и половина означава допълнителен бюджетен разход над 200 милиона лева за следващата година.

...синдикатите решиха да ни притиснат, защото е предизборна ситуация  

"Но какво се получи, ние направихме предложението, а синдикатите решиха да ни притиснат, защото е предизборна ситуация и на никого не е приятно децата да не ходят на училище. Но това не е добър подход, ние очакваме реален диалог за това какво е възможно", коментира премиерът.