През януари 43-ма работодатели са заявили в бюрата по труда, че ще съкратят 3 200 работници, а до 12 февруари са дадени заявки за съкращение на още 2 200.
Това показват данните на Агенцията по заетостта. Най-много персонал предстои да бъде освободен в областите Пловдив, София - град и София - област, Перник, Кърджали, Ловеч, Плевен и Хасково. Секторите, които предприемат масови съкращения, са машиностроене, текстил, фармация.
Кремиковци ще освободи 400 души, в Асарел Медет 193-ма остават без работа, от Бета - Червен бряг си отиват 168, Неохим съкращава 145, а Елаците мед - 111.
От този понеделник е започнало фактическото освобождаване на първите от предвидените за сега съкращения на 111 човека от Елаците МЕД, за да достигнат до 120 човека. При подбора на съкращенията водещи са били критериите за професионалната подготовка и опит на работниците. Съкращения в администрацията няма да има.
От тези 111 човека 85 са багеристи и шофьори. Това, което са успели да договорят синдикалното ръководство и ръководството на мината е предизвестията за съкращения да не се отработват, а да се изплащат на ръка. В зависимост от трудовия стаж на съкратените работници, обезщетенията ще бъдат в рамките от 1 до 6 месеца. Всеки един решава за себе си как да ги получи, наведнъж или поетапно в продължение на съответните месеци. При получаването им по месеци, ще им върви и трудовия стаж за този период. На борсата ще могат да се запишат след изтичане и на последното получено обезщетение. Докато за тези, които ги вземат на един път трудов стаж няма да се начислява.
Продължителността на регистрацията с право на обезщетение в Бюрото по труда също зависи от трудовия стаж, до 12 месеца.
Всичките предвидени за съкращения 120 човека са от Етрополе и ще се регистрират в Бюрото по труда.